Seguretat Nacional detecta un augment de les amenaces per a Espanya

Interior reforçarà les mesures de vigilància antiterrorista durant la Setmana Santa

Seguretat Nacional detecta un augment de les amenaces per a Espanya

JUAN JOSÉ FERNÁNDEZ

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

Renovats perills i desafiaments clau marquen la conjuntura estratègica d’Espanya, segons l’Informe Anual de Seguretat Nacional, que es va publicar dimarts a tarda, després que l’aprovés el Consell de Seguretat Nacional.

Els autors incideixen en la necessitat de protecció de les infraestructures que són crítiques, que "cobra especial importància en un context d’inestabilitat geopolítica, en el qual s’observa un nombre creixent d’incidents i atacs híbrids".

L’informe assenyala també el fenomen de la mentida com a arma, "un increment de la difusió de campanyes de desinformació, amb un augment de les narratives antioccidentals i antieuropees" al llarg del 2023, en el context de la tensió d’Occident amb Rússia. I també en aquest context, una elevació de l’activitat de serveis d’espionatge estrangers, i "els ciberatacs, amb atacants cada vegada més sofisticats tècnicament i una creixent interconnectivitat".

Han elaborat l’informe tècnics i experts del Departament de Seguretat Nacional (DSN), que assessora la Moncloa amb aportacions de ministeris com Defensa, Interior, Exteriors, Economia o Transició Ecològica. El treball remarca la necessitat que té aquest país de "fer que les cadenes de valor siguin més resilients i segures i per protegir l’accés a matèries i tecnologies crítiques", de vigilar el desgast dels sistemes de control de la proliferació d’armes de destrucció massiva, així com la d’una transició energètica, "que ha cobrat encara més urgència a conseqüència de l’augment de la temperatura mitjana global".

Notícies relacionades

Alerta de nivell 4

Després d’una reunió de la Taula d’Avaluació de l’Amenaça Terrorista celebrada ahir, el Ministeri de l’Interior va decidir intensificar les mesures de vigilància antiterrorista en el període festiu de la Setmana Santa, amb especial aplicació d’aquestes mesures en manifestacions religioses amb gran relleu mediàtic. L’alerta antiterrorista segueix en el nivell 4, reforçat després de l’inici de la guerra Israel-Hamàs. Ara, diferents unitats territorials de les Forces de Seguretat de l’Estat estan rebent indicacions de les seves cúpules per incrementar mitjans i efectius de vigilància.