Enquesta del GESOP

Aragonès és el líder més ben valorat i Puigdemont guanya en preferències

Els catalans creuen que Illa repetirà victòria electoral el 12 de maig i l’expresident aprova entre tots els votants independentistes

L’avanç electoral divideix els catalans: el 46% està en contra de la decisió davant el 40% que hi està a favor

Aragonès és el líder més ben valorat i Puigdemont guanya en preferències
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’extrema igualtat que presideix el tauler polític català es plasma també en la percepció dels catalans sobre el que passarà en les eleccions el 12 de maig i en les seves preferències. ¿Qui creuen que guanyarà els comicis? Salvador Illa. ¿A qui valoren millor com a líder? Pere Aragonès. ¿A qui prefereixen com a president de la Generalitat? Carles Puigdemont. Aquesta última pregunta deixa patent que, si es confirma la seva candidatura, l’expresident podria no només cohesionar els seus, sinó també tenir un efecte catalitzador en el vot independentista, ja que també obté una bona valoració per part dels votants d’ERC davant el baix èxit d’Aragonès entre els republicans.

Segons la primera enquesta sobre el 12M feta pel Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, el 21% dels catalans prefereixen Puigdemont al capdavant del Govern, seguit del 18,1% que elegeix Illa, i el 16,3% assenyala Aragonès. Mentre Illa i Puigdemont atresoren percentatges molt alts de suport en els seus respectius caladors, només un de cada tres votants d’ERC tenen com a favorit Aragonès (36,2%), mentre que tres de cada 10 prefereixen que el president sigui Puigdemont (29,3%). El probable candidat de Junts també és el favorit per al 26% de simpatitzants de la CUP.

El resultat més curiós pel que fa a preferències dels votants el proporcionen els electors del PP. Un de cada quatre, el 25,6%, prefereixen que el president continuï sent Aragonès, només 7,5 punts menys que el mateix candidat popular, Alejandro Fernández (33,1). És a dir, els votants del PP prefereixen un president independentista abans que, per exemple, Illa (10,9%), una cosa que podria atribuir-se al fort malestar amb el PSOE que ha generat la concessió a ERC i Junts de la llei d’amnistia.

Malgrat tot això, Aragonès inicia la cursa electoral com el líder més ben valorat pels catalans, amb una nota que voreja l’aprovat (4,9), amb una dècima més que Illa i Jéssica Albiach (4,8) i amb sis dècimes més que Puigdemont (4,3). Per votants, el candidat d’ERC aconsegueix un 6,1 entre els seus, l’aproven els electors del PSC (5) i els de Junts el deixen molt a prop d’aquesta nota (4,8). A Illa l’aproven els afins al PSC (6,8), als Comuns (5,8) i a ERC (5). I Puigdemont aprova entre tots els votants independentistes, amb un 7,8 entre els seus, un 5,6 entre els d’ERC i un 5,4 entre els de la CUP. Els simpatitzants de Junts només aproven dos candidats: Puigdemont i la xenòfoba Sílvia Orriols (5,4), del partit d’ultradreta independentista Aliança Catalana. Independentment de quin sigui el seu vot, un de cada tres catalans creuen que el PSC guanyarà les eleccions (36,4%), davant el 18,5% que aposta per ERC i el 14,7% que pensa que el vencedor serà Junts. Tots els electorats, també els d’ERC i Junts, opinen que Illa s’emportarà la victòria.

Notícies relacionades

En línies generals, l’enquesta detecta que l’avanç electoral ha agafat desprevinguts els catalans, que es mostren, per ara, molt indecisos i poc mobilitzats. De les últimes quatre eleccions autonòmiques, aquestes són les que consideren menys importants (només l’hi sembla al 37,5%), i en aquests moments hi ha menys persones que mostren la seva disposició a anar a votar (68,6%) que en els anteriors comicis, en plena pandèmia de la covid (74,6%). El treball de camp d’aquest sondeig es va elaborar els dos dies posteriors a l’anunci electoral d’Aragonès, 14 i 15 de març, i va coincidir amb l’aprovació de la llei d’amnistia al Congrés.

A l’espera que la cursa electoral consolidi o modifiqui aquestes tendències, hi ha més catalans que es mostren en desacord amb l’avançament dels comicis (46,2%) que els que recolzen la decisió d’Aragonès (39,6%) després d’haver fracassat en el seu intent d’aprovar els pressupostos, un factor que també explica els dubtes i la indecisió general de l’electorat. Precisament, els votants d’ERC són, juntament amb els d’En Comú Podem i el PP, els més contraris a la convocatòria anticipada, mentre que els més favorables són els electors del PSC, Junts, Vox, la CUP i Cs.