Eleccions catalanes

Adeu a una reforma i més de 70 lleis

La dissolució del Parlament a causa de la convocatòria electoral del 12 de maig vinent implica que deixaran de tramitar-se desenes

d’iniciatives legislatives.

Adeu a una reforma i més de 70 lleis

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan el decret de convocatòria de les eleccions firmat pel president Pere Aragonès es publiqui en el DOGC avui, el Parlament quedarà dissolt i, amb això, decauran les múltiples iniciatives que estaven en tràmit.

reforma del reglament.

Després d’anys embarrancada, el novembre passat es va obrir la ponència per discutir el text proposat per ERC i la CUP, que buscava introduir el vot telemàtic i limitar els discursos d’odi, així com les esmenes presentades pels altres grups. Entre els temes candents, hi havia la proposta de Junts d’eliminar l’article 25.4 del reglament, el que permet que un diputat sigui suspès si se li obre judici oral per corrupció i que es va utilitzar en el cas de Laura Borràs, o la proposta del PSC de poder cessar càrrecs de la Mesa.

protocol contra l’assetjament.

A més, queda en suspens el debat sobre una possible modificació del protocol contra l’assetjament de la Cambra. Després de les denúncies presentades per dues diputades de Junts –Cristina Casol i Aurora Madaula–, la Mesa va encarregar als lletrats una revisió del text. I, en un primer informe preliminar, a l’espera de l’exhaustiu que encara està pendent, ja van avisar que les sancions podien ser inconstitucionals. Tal com va explicar EL PERIÓDICO, diversos grups havien començat a estudiar si es podien salvar aquests problemes d’inseguretat jurídica introduint el protocol al reglament –o, almenys, afegint-lo com a annex–, però tampoc serà possible fer-ho a curt termini.

Una setantena de lleis.

També cauran en sac foradat 71 lleis que actualment estaven en tràmit al Parlament. Entre les més destacades hi ha la llei de l’audiovisual de Catalunya, la de memòria democràtica o l’impost a les grans embarcacions. Per part de l’oposició, decaurà la proposta de la CUP i els Comuns d’abolir els correbous més agressius amb l’animal o la iniciativa dels anticapitalistes de crear una llei de l’avortament catalana que elimini els terminis que es van registrar fa poc més d’una setmana.

LeS comissions d’investigació.

Tampoc veuran la llum les conclusions de les comissions d’investigació que s’estaven treballant en aquests moments: la de l’espionatge amb Pegasus, la de les infiltracions policials en moviments socials i independentistes, la dels fons voltor o la de la pederàstia a l’Església.

Notícies relacionades

Els plens monogràfics.

Tampoc es podran celebrar els dos plens monogràfics que estaven en cartera. El 16 i el 18 d’abril estava previst dedicar una sessió a les dones i el del 2 al 4 de juliol al col·lectiu LGTBI. Sí que han pogut tenir lloc, en les últimes setmanes, el de la sequera i el dels agricultors.