Divisió dins el PP sobre si Alejandro Fernández ha de ser el candidat del 12-M

Els conservadors callen sobre qui serà el cap de cartell, però pocs dubten que Feijóo serà la figura principal

Divisió dins el PP sobre si Alejandro Fernández ha de ser el candidat del 12-M

pilar santos

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Alejandro Fernández, sí, Alejandro Fernández, no. Des de dimecres, quan Pere Aragonès va comunicar l’avenç de les eleccions al 12 de maig, el PP ha tingut oportunitat de confirmar l’actual president del partit a Catalunya com a candidat i no ho ha fet. Els alts càrrecs esquiven les preguntes de la premsa. L’excusa és que estan en plenes negociacions amb Ciutadans per decidir amb quina fórmula van junts a aquests comicis catalans i també als europeus, del 9 de juny, però la veritable raó és que a la cúpula del partit hi ha debat sobre si Fernández ha de ser cap de cartell. La decisió està en mans d’Alberto Núñez Feijóo, que aquests dies està escoltant els pros i els contres del possible relleu al capdavant del partit a Catalunya a menys de dos mesos que es posin les urnes. Haurà de comunicar la seva decisió en els pròxims dies.

Feijóo volia canviar la direcció del PPC des de finals del 2022, però la decisió es va anar ajornant pel calendari electoral del 2023 i també pel xoc d’opinions que hi ha a la seva cúpula per aquest assumpte. Segons fonts de la direcció del PP, un dels principals defensors de Fernández, a més del sector aznarista del partit (Isabel Díaz Ayuso i Cayetana Álvarez de Toledo, com a principals representants), és Miguel Tellado, ara portaveu del PP al Congrés i, per a aquests efectes, mà dreta de Feijóo des del 2014 a Galícia. La seva opinió compta i molt. Per contra, els més proclius a canviar el líder del PPC, són Cuca Gamarra, secretària general, i Elías Bendodo, vicesecretari de coordinació autonòmica, local i anàlisi electoral.

Per a Tellado, Fernández va bé a les enquestes i és conegut. "No només em sembla un orador extraordinari i un brillant parlamentari, en això tothom coincideix, sinó que realment té una visió nítida i clara del que està passant a Catalunya i del que hauria de passar", va dir Álvarez de Toledo aquest divendres a EsRadio.

Notícies relacionades

Entre els que prefereixen substituir Fernández no només hi ha Bendodo i Gamarra, també s’hi troben alguns alts càrrecs del PP català que fa anys que es queixen en privat de la "falta d’acció" del president del partit. La pregunta per als que aposten pel relleu és: si Fernández no va de cap de cartell, ¿llavors qui? I la resposta no està clara. Dolors Montserrat, cap dels eurodiputats a Brussel·les, és un nom recurrent, però tots saben, també Feijóo, que no vol tornar a Espanya. Manu Reyes, actual alcalde de Castelldefels i del PP a la província de Barcelona, ha connectat molt amb el líder del PP. Aquest divendres, casualment, Reyes va estar amb Feijóo a Àvila, en un acte del partit que va reunir alts càrrecs de tot Espanya.

Reyes no és tan conegut com Fernández, però els que defensen la seva candidatura asseguren que no és una cosa greu. Feijóo, per la imatge de moderat que té a Catalunya, segons assenyalen fonts de Génova, serà el veritable candidat al Parlament. Mentre que la relació entre Reyes i el cap de files és excel·lent, amb Fernández és al contrari.