Govern i Comuns porten al límit la negociació dels pressupostos
El Hard Rock continua obstaculitzant el pacte després del fracàs d’una nova reunió entre les dues parts / Aragonès ofereix 1.500 milions més en educació i regular els lloguers de temporada
Si Catalunya aconsegueix tenir nous pressupostos aquest any serà al caire del precipici. El Parlament té programada per a aquesta tarda la primera votació decisiva dels comptes de la Generalitat, la seva admissió a tràmit, i el Govern i els Comuns continuen sense arribar a un acord. Ahir van assumir les regnes de la negociació els líders de cada part, Pere Aragonès i Jéssica Albiach, en una reunió al Palau de la Generalitat, però ni així. El futur del complex turístic del Hard Rock continua sent un escull insalvable.
La reunió al Palau de la Generalitat entre Aragonès i Albiach, que va durar uns 45 minuts, no va servir per moure les coses, van coincidir fonts de les dues parts. "No s’ha desencallat res", van assegurar des dels Comuns, que van lamentar que el Govern no els fes "cap oferta en ferm" que salvi el desacord sobre el Hard Rock perquè, van assegurar, el PSC "no accepta res" que almenys suposi deixar en stand by el projecte. No obstant, van mantenir que estaran oberts a mirar d’arribar a un acord "fins a l’hora de la votació".
La cita entre Aragonès i Albiach es va produir després que la líder dels Comuns al Parlament es queixés que el president no li hagués trucat en tres setmanes. El telèfon no va sonar, però sí que va arribar un missatge del Govern per concertar la trobada. Fonts del partit no van amagar la decepció perquè aquest contacte no s’hagués produït abans i que el Govern no considerés "creïble" que portarien fins al final el pols per tombar el Hard Rock. Fonts del Govern van admetre la falta de sintonia, però van assegurar que es continua "parlant" i que "fins demà [per avui] hi ha temps".
Des de fa dies, cada part intenta traslladar la pressió a l’altra, però ningú cedeix. Unes hores abans de la reunió al Palau de la Generalitat, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va defensar que seria "una irresponsabilitat" que Catalunya es quedi sense pressupostos expansius perquè als Comuns no els agrada un projecte, el Hard Rock, que no rebrà ni un euro de finançament públic. A més, va tornar a insistir que frenar el projecte a hores d’ara seria "prevaricar" i portaria una reclamació dels inversors davant la justícia. Els Comuns van replicar que la irresponsabilitat seria del Govern per no voler frenar un projecte que portarà problemes "delinqüencials, de convivència i de salut" associats al joc. L’empat és infinit.
El Govern té ara mateix assegurats 66 vots a favor dels comptes, els 33 d’ERC i els 33 del PSC, però en necessita dos més per arribar a la majoria absoluta de 68. Els vuit dels Comuns són vitals. L’última oferta d’Aragonès per estovar-los ha sigut que, per compensar que no pot frenar el Hard Rock, el seu partit –ERC– està disposat a votar a favor d’una llei dels Comuns que vol revertir les rebaixes fiscals que al seu dia es va aprovar que tindria el casino. Una oferta que, per a Albiach, és insuficient, entre altres coses, perquè hauria de passar pel Parlament i allà està condemnada al fracàs.
Vivenda i educació
A part del Hard Rock, les dues parts també han estat negociant millores socials en el pressupost. Els Comuns asseguren que en l’última oferta que els ha posat a sobre de la taula el Govern no hi ha algunes de les seves principals reivindicacions, com la recuperació de la sisena hora a l’escola pública, la universalització de les beques menjador ni els 1.000 milions en vivenda.
No obstant, l’Executiu rebat que els han ofert una inversió de 1.500 milions més en quatre anys en educació per arribar al 6% del PIB, així com començar a implementar les activitats extraescolars gratuïtes en els centres d’alta complexitat i destinar 33 milions més per a les beques menjador. En matèria de vivenda, també han proposat una "regulació urgent" dels lloguers de temporada durant el primer semestre d’aquest any. I en l’àmbit sanitari destaquen els recursos addicionals per combatre els problemes de salut mental, com els 20 milions per al desplegament del Pacte Nacional sobre aquest àmbit.
¿Quin marge queda per arribar a un pacte? Cap de les dues parts és capaç de visualitzar ara mateix un punt intermedi. Tenen fins a les 16.40 hores d’avui per buscar-lo. Per donar més sensació de vertigen a la situació, els Comuns poden retirar l’esmena a la totalitat i anunciar un acord fins al moment abans de la votació. De la mateixa manera, si el Govern es veu condemnat a una derrota parlamentària d’aquesta magnitud, també pot retirar els pressupostos just en l’últim minut.
Recórrer a Junts
Notícies relacionadesSi els Comuns li fallen definitivament, el president encara podria recórrer als vots de Junts, però aquesta opció encara és més remota, si pot ser. Els postconvergents ahir van bussejar en la inestabilitat del Govern oferint retirar l’esmena a la totalitat dels pressupostos a canvi de suprimir l’impost de successions, informa Fidel Masreal. Per al Govern, no obstant, retirar aquest impost és una "línia vermella" que no està disposat a franquejar.
Tot i que el Govern hagi intentat en els últims dies traspassar tota la pressió als Comuns, el cert és que el president Aragonès també es juga molt en aquesta negociació. Si aconsegueix un acord, podrà esgotar la legislatura fins al febrer del 2025, però, si no, se li complicarà el mandat i serà inevitable que retrunyin els tambors d’unes eleccions anticipades. Aquest és el gran problema del president: tot i que no volgués convocar-les, l’oposició l’hi recordarà a cada moment. Ahir, la portaveu del Govern no va voler avançar escenaris i va defensar que l’acord encara és possible: "Estem en temps de negociació".
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Mobilització del món musical Serrat i Estopa, units per València
- La recuperació d’una estrella blaugrana ¿Què li passa a Salma Paralluelo?
- Abusos sexuals en l’església Primera condemna per pederàstia contra un monjo de Montserrat
- Planificació territorial Més de 40 càmpings es troben en zona inundable
- URBANISME El 32% de ciutats de BCN excedeix la densitat "òptima" per viure