El PSOE demana que Rajoy parli de l’operació Catalunya

El PP reclama la presència de Sánchez i Mas a la comissió del Congrés

El PSOE demana que Rajoy parli de l’operació Catalunya

m. Á. rodríguez / p. santos

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PSOE ha demanat la compareixença de l’expresident del Govern central Mariano Rajoy en la comissió d’investigació sobre l’operació Catalunya del Congrés. Un any després que salvessin l’excap de l’Executiu d’acudir a una comissió similar, els socialistes hi han inclòs l’expresident, ja que durant el seu mandat es va produir la presumpta utilització de recursos del Ministeri de l’Interior per espiar adversaris polítics, entre ells diversos dirigents independentistes. També inclouen en la seva llista l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal i els exministres d’Interior i d’Hisenda Jorge Fernández Díaz i Cristóbal Montoro, respectivament.

Ahir també es va saber que el PP ha decidit sol·licitar la compareixença d’una trentena de persones, entre d’altres, el president Pedro Sánchez, l’expresident Artur Mas i el que va ser responsable dels Mossos durant el procés, Josep Lluís Trapero. Els conservadors també voldrien que passessin per la comissió persones de fora de la política com el dramaturg Albert Boadella i els periodistes Xavier Rius i David Alandete.

Entre la documentació que també requereixen els populars a diverses institucions destaca la informació que demanen a la Generalitat sobre les "reunions d’alts càrrecs" d’aquesta administració "amb persones sota l’òrbita del Govern de la Federació de Rússia" entre el 2011 i el 2020. El PP haurà de buscar aliats entre els habituals socis del PSOE al Congrés si vol que les seves propostes tirin endavant.

Bárcenas i Cospedal

Notícies relacionades

Fonts socialistes afirmen que han decidit citar tota la cúpula del PP durant la presidència de Rajoy, un nom que també reclama Junts, partit impulsor d’aquesta comissió. Rajoy ja va comparèixer a la Cambra baixa el desembre del 2021 en la comissió sobre l’operació Kitchen, però ara també haurà de donar explicacions sobre la ramificació d’aquesta presumpta trama que afecta directament polítics catalans, la coneguda com a operació Catalunya.

Atès l’interès de Junts i ERC, que també l’ha inclòs en la seva llista, el més probable és que Rajoy hagi de desfilar novament pel Congrés. A més, els socialistes proposen la compareixença de Cospedal, que ha sigut assenyalada per l’excomissari José Manuel Villarejo com el seu nexe amb Rajoy; de Fernández Díaz, que presumptament va dirigir l’operació parapolicial per investigar rivals polítics, i de l’extresorer del PP Luís Bárcenas, entre molts d’altres.

Temes:

Govern PSOE