Els socialistes catalans

Moret serà elegida número dos d’Illa en la nova direcció del PSC

El congrés que el partit celebrarà aquest cap de setmana ungirà la presidenta de la Diputació de Barcelona com a vice primera secretària

Sobre la dirigent ha recaigut la tasca de l’ampliació territorial de la marca i les candidatures 

Moret serà elegida número dos d’Illa en la nova direcció del PSC

SARA GONZÁLEZ

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret, serà consagrada com a número dos del PSC al congrés que celebrarà el partit aquest cap de setmana. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, Salvador Illa està dissenyant una executiva en la qual la dirigent, que és també alcaldessa de Sant Boi de Llobregat, serà vice primera secretària. Es tracta del principal càrrec en la cadena de comandament darrere del líder dels socialistes catalans, que serà ratificat com a primer secretari en un conclave que tindrà com a avantsala l’aprovació de l’amnistia i la votació d’uns pressupostos catalans que en aquests moments estan en l’aire pel vot dels Comuns.

Moret ja ha exercit de facto en els últims tres anys com a mà dreta d’Illa amb el càrrec de vice primera secretària d’Organització i Acció Electoral. De fet, al seu historial ja compta amb el fet d’haver sigut peça clau per consolidar el PSC com a primer partit a Catalunya després de la victòria de les catalanes de fa tres anys, ja que ha sigut l’encarregada de portar la batuta de l’engranatge intern per afrontar les campanyes de les eleccions municipals i generals de l’any passat. En totes dues, els socialistes catalans van ser els més votats i van deixar enrere la marca que va deixar a les seves files fa una dècada l’auge de l’independentisme.

Trencar els blocs

Sobre Moret ha recaigut bona part de la feina per ampliar la implementació territorial de la marca i la confecció de les candidatures. Tot això, alhora que aconseguia reeditar –i ampliar– la majoria absoluta al capdavant de l’alcaldia de Sant Boi, que ostenta des de fa 10 anys, i assumia a l’estiu la presidència de la Diputació de Barcelona amb un govern plural en el qual conviuen socialistes, Comuns, republicans i díscols de Junts. Illa va confiar en el seu perfil perquè tirés endavant un pacte que forma part de la seva estratègia per trencar els blocs a Catalunya, ja que es tracta d’una dirigent amb bons vincles amb els partits independentistes.

Precisament, Moret va ser una de les cares per les quals va apostar Illa després d’agafar les regnes del partit i rellevar Miquel Iceta el 2021 per renovar els lideratges en l’etapa del postprocés que els socialistes han donat per inaugurada amb Pedro Sánchez al capdavant de la Moncloa i l’aposta per la desjudicialització. En l’estructura encara vigent, aprovada a l’anterior congrés, Moret comparteix el rang de vice primera secretària sectorial amb quatre dirigents més: l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni –al càrrec de Política Municipal–; la portaveu al Parlament, Alícia Romero –Acció Política–; l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés –Igualtat i Acció Social–; i l’expresidenta del Congrés Meritxell Batet –Millora de l’Autogovern–.

Notícies relacionades

Així doncs, en el nou organigrama, la proposta d’Illa és ascendir Moret com a reconeixement als resultats obtinguts, que situen el PSC en la pole positon de les enquestes en la carrera per la presidència de la Generalitat en les pròximes catalanes. L’alcaldessa de Sant Boi va ser un dels principals puntals de la candidatura de l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, al congrés del 2016 quan va pugnar amb Iceta pel lideratge del partit, pols que van perdre però arrencant un 46% dels suports de la militància.

Vuit anys després, tant Moret com Parlon, que van remar perquè Illa assumís en aquell convuls conclave la secretaria d’Organització, formen part del cercle d’escuders de l’actual primer secretari, que amb discreció està esbossant una nova executiva que, previsiblement, serà menys àmplia que l’actual –ara compta amb mig centenar de components–. Caldrà veure si, després de deixar de ser ministre, Iceta repetirà com a president del partit i si l’alcaldessa de l’Hospitalet, Núria Marín, ho fa com a vicepresidenta.

Temes:

PSC PSC