La xacra de la corrupció

L’agent destinat a Veneçuela tenia vincle permanent amb Koldo

L’assessor presumia del fet que el guàrdia civil li va obrir "un parell de portes" al país

L’agent destinat  a Veneçuela tenia vincle permanent amb Koldo

Cristina Gallardo Á. Vázquez / T. Calleja

2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Tono Calleja

Rubén Villalba, l’agent de la Guàrdia Civil destinat a Veneçuela detingut el 3 de març, mantenia una "vinculació directa, personal i permanent en el temps" amb Koldo García, l’exassessor del ministre José Luis Ábalos que dona nom a la trama d’operacions milionàries de compra de mascaretes adjudicades pel Ministeri de Transports i altres administracions socialistes a l’inici de la pandèmia de covid.

Segons l’últim informe aportat al jutge Ismael Moreno, que té data del 6 de març, Koldo es vantava que Villalba "li hauria obert un parell de portes a Veneçuela". Per aquests serveis hauria rebut "pagaments en metàl·lic de manera recurrent" per part de l’aconseguidor de la xarxa Víctor de Aldama. "De fet, s’han localitzat missatges on [D’Aldama] refereix que Rubén [Villalba] percebria 2.000 euros de manera mensual", apunta l’informe, al qual ha tingut accés aquest diari.

Anàlisi dels mòbils

En aquesta línia, els agents assenyalen que Villalba hauria proporcionat a De Aldama, president del Zamora Club de Futbol, "una línia de comunicació segura" i vetllava pels seus interessos. Els agents arriben a aquestes conclusions a partir de l’anàlisi dels mòbils de De Aldama i alguns dels investigats, entre ells els socis del xat denominat Els 4 Mosqueters, en què De Aldama parlava sense embuts amb tres dels seus socis dels diners que havia de pagar a l’agent.

Notícies relacionades

Així, el maig del 2021 De Aldama, en una conversa amb el també investigat Ignacio Díaz Tapia, al·ludia a una sèrie de despeses sota el concepte "1000 R". Els agents afirmen que ‘R’ no seria cap altre que el mateix agent detingut. En una altra conversa de febrer del 2022, De Aldama va fer una petició al seu soci César Moreno: "Si pots fer el que hi vaig posar jo del barco, que són 1.500 i la part d’R per a la setmana que ve", li va sol·licitar, cosa que va portar a aquest a preguntar per la quantia. "La part d’R 2, la de tots els mesos", li va explicar l’empresari.

En el moment de la seva detenció, que va tenir lloc a l’aeroport de Barajas el 3 de març, Villalba duia a sobre 1.724 bitllets per un valor total de 4.835 dòlars. Concretament, li van ser confiscats 43 bitllets de 10 dòlars, 631 de 5 dòlars, 200 de 2 dòlars i fins a 850 bitllets per valor d’1 dòlar.