Junts dissenya un retorn de Puigdemont amb seguretat i sense revengisme

JxCat pensa en l’expresident com a revulsiu i vol que sigui candidat a la Generalitat, a més de ser cap de llista a les europees

Junts dissenya un retorn de Puigdemont amb seguretat i sense revengisme

JUAN RUIZ SERRA FIDEL MASREAL

3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts per Catalunya dissenya la campanya de les pròximes eleccions europees del 9 de juny com un assaig general de la tornada de l’expresident Carles Puigdemont a Catalunya. Si la llei d’amnistia és una realitat al Butlletí Oficial de l’Estat i el jutge Pablo Llarena ja ha arxivat, com es preveu, l’ordre de detenció que pesa sobre l’excap del Govern, començarà una operació de gran calat polític i en la qual JxCat ja pensa: una tornada a Catalunya gairebé set anys després de la seva fugida al maleter d’un cotxe, 48 hores després que el Parlament, a instàncies seves, proclamés la independència, però no la desplegués.

Amb les precaucions necessàries, que no són poques (atesa la imputació per terrorisme que pesa sobre Puigdemont, ja que la llei d’amnistia no està encara aprovada i ja que l’expresident té pendent la sentència del TJUE sobre el suplicatori que va concedir el Parlament Europeu), la tornada de Puigdemont és una cosa que Junts ja té en cartera, a partir que l’amnistia sigui publicada al BOE.

La clau de la tornada

El sotrac polític per la tornada de l’expresident és notable. Junts pensa en ell, de nou, com a revulsiu i vol que sigui candidat a la Generalitat, a més de ser cap de llista a les europees. Tant si ho és com si no –en el seu entorn opinen que Puigdemont no té intenció de ser el postulant a les catalanes–, l’indiscutit lideratge de Puigdemont més enllà de les fronteres de Junts s’ha constatat en actes massius com el que va protagonitzar el 2020 a Perpinyà.

La postconvergència treballa en dos paràmetres per a la seva tornada a Catalunya. El primer, la seguretat. Preocupa perquè Puigdemont és l’epicentre de l’odi de no pocs sectors polítics i ell mateix ha denunciat en diverses ocasions haver rebut amenaces i seguiments, inclosos la instal·lació d’una balisa de vigilància al seu vehicle, a Waterloo. Per això Junts vol dissenyar una tornada que garanteixi la seguretat de Puigdemont, davant la presència previsible de milers de persones. Cuidaran tots els detalls amb discreció. Fonts de la conselleria d’Interior –que Junts ha acusat de no ser prou diligent a l’hora de protegir Puigdemont– asseguren que la tornada comptarà amb les mesures de què disposa qualsevol expresident i es reforçaran en funció del que avaluï la comissió de riscos.

Notícies relacionades

Quant al contingut polític de la tornada, els missatges de Puigdemont, a Junts es vol evitar un missatge de revenja, que pugui alimentar precisament la tensió existent entorn de l’expresident. Es tracta, afirmen les fonts consultades, d’actuar amb generositat i sense revengisme, després d’haver aconseguit una tornada sense judici ni condemna. Per tant, sense ser detingut al trepitjar territori espanyol. Es parla d’un acte amb un missatge d’agraïment a la ciutadania catalana i també, òbviament, d’autoafirmació de la línia política de Puigdemont i Junts. Una autoafirmació que reforci la "legitimitat" del camí emprès i els èxits aconseguits, que doni sentit a la seva marxa el 2017.

Tot aquest pla ha de ser entès en un context en què Junts no té poder al Govern i als principals ajuntaments de Catalunya. I tenint en compte que encara no tenen un candidat clar per a les eleccions catalanes ja que l’anterior cap de cartell i presidenta de Junts, Laura Borràs, està condemnada per manipular contractes a la Institució de les Lletres Catalanes. Així doncs, Puigdemont és clau per a la unitat interna a Junts i per a les seves expectatives electorals, també per frenar aquelles que s’erigeixen com a quart espai independentista: de l’experiment de Clara Ponsatí fins a Sílvia Orriols, passant per l’ANC.