"Dolores Delgado i la seva parella Baltasar Garzón em van fer fora del cas Villarejo"

«Apartar-nos a mi i a Serrano era una decapitació tan òbvia que era massa»

"Dolores Delgado i la seva parella Baltasar Garzón em van fer fora del cas Villarejo"

Ernesto Ekaizer

3
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

"Possiblement, algun desconegut havia calumniat Joseph K. ja que, sense que aquest hagués fet res punible, va ser detingut un matí". Així comença El procés, l’obra incompleta de Franz Kafka que narra la ficció del laberint judicial del protagonista. Per descomptat, la realitat pot superar la ficció. Aquesta és la pintura desoladora que transmet el llibre del fiscal Ignacio Stampa El complot (La Esfera de los Libros), sobre la confabulació que el va apartar de la investigació d’un dels casos més sonats de la història recent de la justícia espanyola: la teranyina del cas Tàndem o Villarejo.

En el seu cas, es tracta d’una operació –en la qual EL PERIÓDICO va nuar gran part dels fils des de principis del 2021– per la qual, segons documenta, la ministra de Justícia primer i després fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado i la seva parella, l’exjutge i advocat Baltasar Garzón, van formar un tàndem que va aconseguir, amb la instrumentalització alegre de no pocs mitjans de comunicació, apartar-lo de la Fiscalia Anticorrupció el 27 d’octubre del 2020 i per aquesta via, del cas Villarejo que investigava des de l’esmentada institució juntament amb el fiscal Miguel Serrano; un fiscal més veterà que es va juramentar, en el moment en què la guillotina queia sobre el cap de Stampa, abandonar aquesta causa, fet que va tenir lloc el setembre del 2023.

L’execució va comptar amb un "botxí": el llavors secretari tècnic de la Fiscalia i actual fiscal general de l’Estat, Álvaro García Ortíz. Vet aquí la conversa que va mantenir EL PERIÓDICO amb Stampa (Madrid, 1973), que continua exercint a la Fiscalia de Madrid.

¿Per què van decidir fer-lo fora del cas Tàndem-Villarejo?

Per danyar el procediment judicial. Més enllà de l’aspecte personal els que inicien les diligències des de zero són, per dir-ho així, el cervell d’una investigació. Em va tocar ser el primer fiscal nomenat i les diligències no comencen a l’Audiència Nacional, sinó a la Fiscalia Anticorrupció.

¿Qui creu que hi va haver darrere d’aquesta decisió?

Pels fets, qui va ser ministra de Justícia i fiscal general de l’Estat, Dolores Delgado, i la seva parella [i ara marit] Baltasar Garzón, advocat de tres encausats, directament i/o a través del seu bufet. Li ha tocat ser botxí al secretari tècnic, vaja, al fiscal en cap de la secretaria tècnica de la Fiscalia General de l’Estat, Álvaro García Ortíz, l’actual fiscal general de l’Estat.

Al seu company, Miguel Serrano, el proposa vostè i es queda a càrrec del cas fins al setembre del 2023. Ell i la seva parella, també fiscal, tenien una bona relació personal en el passat amb Dolores Delgado.

És evident que apartar-nos tots dos era una decapitació tan òbvia que ja era massa.

Estem en una variant espanyola de lawfare o guerra bruta en el terreny judicial. Delgado deia als seus parells en el Govern que vostè era el "coll profund", que filtrava informació als mitjans.

És fals. Però sap vostè què és el pitjor: que saben que era fals. Va ser una coartada.

Va ser Garzón qui va iniciar la croada contra els fiscals en els mitjans a través de comunicats en els quals excloïa explícitament de les filtracions el jutge i el jutjat número 6.

Des del començament va posar la diana en els fiscals.

És a dir: des de dins del procediment, sent-ne part, Garzón va obrir el foc; i des de dalt, la Fiscalia General de l’Estat va afinar, per utilitzar un terme de l’ínclit Jorge Fernández Díaz, les coses.

Per protegir, així creia ella, la seva parella, advocat en l’assumpte, i podia estar afectat.

En cert moment diu vostè que ha sigut una barbàrie.

Bé, no puc recordar tot el que escric, però sí. ¿Per què ho diu?

Notícies relacionades

És una paraula molt cervantina. En El coloquio de los perros parla de la ciència de la barbàrie. I diu sobre objectes i personatges que no semblen ser el que són.

Doncs això és el que han fet Dolores Delgado i Álvaro García quan van enganyar el Consell Fiscal, el seu òrgan assessor, el 24 de novembre del 2021. Ella no havia intervingut en cap ocasió en la meva liquidació. Ells van aplicar la barbàrie com a ciència. Sí. Van fer el que em va vaticinar Villarejo quan el 23 d’octubre del 2020 vaig fer un registre a la seva cel·la de la presó d’Estremera i em va preguntar: "Però, ¿què hi fas tu aquí? ¿Encara no t’han fet fora? ¡Que acollonida deveu tenir la meva amiga Lola [fent referència a Dolores Delgado, fiscal general de l’Estat]".