Sánchez veu en l’amnistia un motor de "prosperitat econòmica"

El Govern calcula 372 beneficiaris directes de la norma pactada amb ERC i Junts

Sánchez veu en l’amnistia un motor de "prosperitat econòmica"

JUAN RUIZ SERRA

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez se sent avui més fort que ahir. Amb el pacte de la llei d’amnistia amb Junts i ERC acabat de sortir del forn, que aclareix la gran incògnita que planava sobre el futur de la legislatura, el líder socialista es prepara per presentar els Pressupostos Generals de l’Estat "al més aviat possible" i avisa: "Hi haurà Govern durant temps".

Des de Santiago de Xile, en la segona etapa del seu viatge oficial que també l’ha portat en aquesta crucial setmana al Brasil, el cap de l’Executiu va defensar ahir la mesura de gràcia pels seus presumptes efectes sobre la "reconciliació" i la "convivència" territorial, com sol fer sempre que té oportunitat. Però també va utilitzar un argument nou. La llei, que serà aprovada dijous vinent pel Congrés i després serà enviada al Senat (on el PP farà servir la seva majoria absoluta per tenir-la encallada durant gairebé dos mesos) tindrà, va indicar, conseqüències positives sobre la "prosperitat econòmica" d’Espanya.

Sánchez, en un moment delicat després dels mals resultats a Galícia i l’esclat del cas Koldo, al·ludia aquí a dues qüestions que no va citar directament. D’una banda, a l’habitual missatge dels dirigents del PP que són ells qui gestionen millor l’economia. De l’altra, la comparació amb el 2017, amb Mariano Rajoy a la Moncloa, quan el procés va provocar que nombroses empreses decidissin moure les seves seus de Catalunya.

"Jo demano a la ciutadania espanyola que pugui veure amb dubtes la llei d’amnistia, com va poder veure amb dubtes també els indults fa anys, que confiï en aquesta mesura. Serà beneficiosa per a la reconciliació i serà fonamental per garantir la prosperitat econòmica al nostre país durant els pròxims anys. Perquè avui a Catalunya hi ha inversió i hi ha turisme perquè hi ha concòrdia, perquè hi ha convivència i perquè hi ha reconciliació", va assenyalar Sánchez al costat del seu homòleg xilè, Gabriel Boric.

Les seves paraules també tenen una altra derivada: els Pressupostos. El president del Govern va evitar lligar l’amnistia als comptes públics, però els seus col·laboradors sempre han reconegut, des que Junts va decidir votar en contra de la llei a finals de gener, que sense acord sobre la primera iniciativa no seria possible abordar seriosament la segona. "Volem aprovar els Pressupostos del 2024, volem aprovar també els del 2025 i aspirem a aprovar els del 2026", va assegurar Sánchez ahir.

Les causes obertes

Notícies relacionades

El ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, va afegir més detalls sobre els efectes que tindrà la llei d’amnistia a l’assenyalar que, segons càlculs del Govern, beneficiarà directament 372 persones que tenen causes penals pendents relacionades amb el procés.

En una entrevista a Els Matins de TV-3, Bolaños va evitar pronunciar-se sobre quan podria tornar a Espanya l’expresident català Carles Puigdemont, però va reiterar que hi ha una "voluntat inequívoca" que totes les persones involucrades quedin cobertes.