Feijóo reclama a Brussel·les frenar els "atacs" als jutges de Sánchez

Bolaños assegura que "totes les persones involucrades en el procés independentista" seran amnistiades amb la nova llei

Feijóo reclama a Brussel·les frenar els "atacs" als jutges de Sánchez

DANIEL MIHAILESCU / AFP

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Just quan el ministre Félix Bolaños arribava al pati del Congrés dels Diputats per parlar amb "orgull" de la llei d’amnistia, el cap de l’oposició, Alberto Núñez Feijóo, alertava contra aquesta davant nombrosos dirigents conservadors reunits a Bucarest (Romania) en el congrés del Partit Popular Europeu (PPE). El polític gallec va prendre la paraula al conclave poc després d’un quart de deu del matí i va demanar a "Europa" que no permeti que "fructifiquin els atacs a l’Estat de dret i a la independència del poder judicial" que ell considera que comporta l’amnistia al procés. "Una majoria creixent d’espanyols veuen en el PP i en les institucions europees la garantia per parar aquests despropòsits", va remarcar sobre la necessitat que Brussel·les impedeixi que s’apliqui l’acord de Pedro Sánchez amb Junts i ERC.

Allà, a l’auditori, l’escoltava Ursula von der Leyen, actual presidenta de la Comissió Europea i candidata del PPE a reeditar aquest càrrec després de les eleccions europees del juny. Feijóo va iniciar la seva al·locució mostrant-li el seu suport, tot i que la vigília el vicesecretari institucional, Esteban González Pons, li va reclamar més contundència contra l’amnistia i la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que també va participar en el conclave del PPE, el va avisar que ha de deixar el "companyonatge" amb Sánchez. Aquests anys ha quedat demostrada la bona relació entre la presidenta de la Comissió i el cap de l’Executiu espanyol, una cosa que els populars censuraven fins ara només en privat.

Un mes de negociacions

Notícies relacionades

PSOE, ERC i Junts van segellar ahir el seu acord sobre la llei d’amnistia en la Comissió de Justícia. Després d’un mes de negociacions discretes, les tres formacions van anunciar aquest dimecres un acord sobre la norma. El ministre de Justícia i Presidència, Félix Bolaños, va explicar ahir que amb els canvis pactats la "voluntat és que totes les persones involucrades en el procés independentista quedin amnistiades", tot i que va evitar referir-se directament a Carles Puigdemont, per mantenir la separació de poders.

"No respondré sobre cap persona concreta perquè són els jutges els que han d’aplicar la llei d’amnistia. I per això la Comissió de Venècia va establir que la nostra llei és absolutament respectuosa amb la separació de poders perquè l’última paraula la tenen els jutges", va respondre Bolaños al ser preguntat sobre si els canvis cobriran Puigdemont. No obstant, va especificar que la "voluntat" de tots els que han format part de l’acord és que "totes les persones involucrades en el procés independentista quedin amnistiades".