L’amnistia se cenyirà només a la llei europea en els casos de terrorisme

El PSOE, ERC i Junts pacten eliminar la referència al Codi Penal que obstaculitzava l’entesa i tiren endavant la norma. / L’acord dona "més garanties" per incloure-hi Puigdemont i Rovira.

L’amnistia se cenyirà només a la llei europea en els casos de terrorisme

JUAN RUIZ SIERRA JÚLIA REGUÉ / CARLOTA CAMPS

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Treballat durant les últimes setmanes d’intenses negociacions, mantingudes en absolut secret, el PSOE, ERC i Junts van anunciar ahir que han segellat per fi un pacte per aprovar la llei d’amnistia. L’acord, que ja es donava gairebé per descomptat després que fes dies que totes les parts exterioritzaven el seu optimisme, inclou "canvis" en la norma per donar "més garanties" als postconvergents, que a finals del mes de gener van tombar la iniciativa al considerar que Carles Puigdemont, investigat per terrorisme dins del procés a Tsunami Democràtic, no quedava del tot blindat.

Versió estricta del terme

Segons fonts de Junts i ERC, la modificació deixaria fora el terrorisme, de manera que seguiria sent no amnistiable, però només en la versió més estricta del terme, no en les més àmplies que també recull el Codi Penal. Així, la norma ja no esmentarà aquesta llei espanyola i es referirà només a una directiva comunitària i al Conveni Europeu de Drets Humans. Tant els actes que hagin causat intencionadament morts com les tortures continuaran estant-ne exclosos. Les dues formacions independentistes expliquen també que l’àmbit temporal d’aplicació de la llei s’avança uns mesos, de l’1 de gener del 2012 passa a l’1 de novembre del 2011, per incloure-hi algunes de les causes obertes pel Tribunal de Comptes. El nou text, segons els mateixos interlocutors, recull l’informe de la Comissió de Venècia, que no va posar grans pegues a l’amnistia, i fa algun canvi en l’exposició de motius.

Fonts socialistes van confirmar poc després tots aquests canvis. En el cas del delicte d’alta traïció, del qual també és acusat Puigdemont dins de la investigació a la presumpta trama russa del procés, no serà possible l’amnistia quan aquests actes "hagin tingut com a resultat una vulneració dels principis de la Carta de les Nacions Unides". Alhora, van continuar en el PSOE, "es reforça el règim dels delictes econòmics per aclarir que en cap cas poden ser amnistiats quan hi hagi hagut enriquiment". La norma, ja en la seva versió definitiva, és "impecablement constitucional", van concloure els socialistes.

Els tres partits es van guardar de revelar en públic el contingut de la modificació, que se substanciarà a través d’una esmena transaccional i es coneixerà avui. A les 11 del matí es reuneix la comissió de Justícia del Congrés que haurà d’aprovar el dictamen sobre aquesta iniciativa parlamentària per elevar-lo al Ple, que al seu torn donarà llum verda, en principi la setmana que ve, a la iniciativa. Llavors arribarà al Senat, on el PP, que compta amb majoria absoluta en aquesta cambra, té previst retardar-ne la tramitació al màxim: al voltant d’uns dos mesos.

"Després de dies de treball conjunt, i tenint en compte les directrius del dret constitucional, europeu i internacional, així com també l’informe preliminar sorgit de la Comissió de Venècia, els grups parlamentaris del PSOE, ERC i Junts han arribat a un acord, mitjançant una transacció única a partir de les diferents esmenes que es mantenien vives, per reforçar la llei d’amnistia, que és una llei que cobreix totes aquelles persones vinculades al procés independentista i que és plenament conforme amb la Constitució, el dret i la jurisprudència europea i els millors estàndards europeus i internacionals", es va limitar a assenyalar el comunicat conjuntque van fer el PSOE, ERC i Junts.

Va ser Pedro Sánchez l’encarregat de divulgar que l’acord incloïa "canvis" en la llei. Durant una conversa informal amb els periodistes que l’acompanyen en el seu viatge oficial al Brasil i Xile, recollida per l’agència Efe, el president del Govern central va evitar oferir detalls sobre aquesta nova modificació, però no va mostrar cap mena de dubte sobre el futur de la norma.

El líder socialista, en un dels seus moments més convulsos després dels mals resultats a Galícia i l’explosió del cas Koldo, ja compta amb la certesa que la mesura de gràcia serà una realitat. El nou canvi legal anirà en el sentit de reforçar la protecció de Carles Puigdemont, però els socialistes s’havien posat aquí una clara línia vermella. La inclusió sense condicions del terrorisme entre els delictes amnistiables no és possible, asseguren, perquè aniria en contra del dret europeu i seria tombada pel Tribunal Constitucional.

A tres bandes

Notícies relacionades

Ara, però, han trobat un mecanisme que satisfà totes les parts. També ERC, que estava còmoda amb l’actual redacció de la llei malgrat que la seva secretària general, Marta Rovira, està sent investigada per terrorisme en el Tsunami Democràtic. "La negociació ha sigut a tres bandes", explica un estret col·laborador del president del Govern, molt conscient de la dificultat d’arribar a acords amb dos partits, els republicans i els postconvergents, que competeixen constantment, entre si.

Sánchez, tot i així, sempre ha defensat que la norma, sense els "canvis" que es disposa a portar a terme, ja protegia Puigdemont. "Tots els independentistes catalans seran amnistiats perquè no són terroristes", va dir a principis de febrer. Ahir, a l’avió que el va portar al Brasil, va tornar a expressar la mateixa idea davant els dubtes de Junts.