El Govern torna a negociar amb Junts els comptes davant la batalla amb els Comuns

L’Executiu i els postconvergents fixen la trobada per avui després del xoc a la Cambra catalana pel Hard Rock entre Aragonès i Albiach

El Govern torna a negociar amb Junts els comptes davant la batalla amb els Comuns

QUIM BERTOMEU

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Representants del Govern i de Junts s’han citat avui per negociar els pressupostos de la Generalitat. És una trobada que, segons fonts coneixedores consultades per EL PERIÓDICO, es va tancar ahir mateix després que, en el ple del Parlament, s’escenifiqués que el pacte pressupostari entre el Govern i els Comuns cada dia es complica més per les discrepàncies amb el futur del Hard Rock.

Així, el Govern reactiva els contactes amb els postconvergents en ple estira-i-arronsa amb el partit de Jéssica Albiach, uns contactes que des de fa setmanes semblaven condemnats al fracàs. Precisament aquest dimecres al Parlament, el líder de Junts a la Cambra, Albert Batet, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, van donar alguna mostra de voler donar una última oportunitat a l’acord.

Acord complicat

Batet, durant la sessió de control al Govern a la Cambra catalana, va assegurar que el seu partit encara continua disposat al pacte: "¿Està disposat, president? Nosaltres aquí estem". Aragonès va recollir el guant en el seu torn de rèplica: "Asseguem-nos, parlem-nos i arribem a un acord. Estic plenament disposat a fer-ho".

Malgrat les bones paraules, l’acord sembla complicat. En primer lloc, perquè, des que van sortir del Govern l’octubre del 2022, Junts ha volgut visualitzar-se com un partit d’oposició frontal al gabinet d’Aragonès, cosa que no quadraria ara amb l’aprovació dels pressupostos. En segon lloc, perquè les receptes econòmiques que planteja el partit de Carles Puigdemont no són gaire del gust del president.

Fonts de Junts asseguren que, si el Govern vol comptar amb els seus vots, el primer que hauria d’acceptar és una de les seves propostes estrella: la supressió de l’impost de successions. En canvi, la Generalitat no és partidària de tocar aquest tribut, perquè considera que actualment ja està ben ponderat. A més, fa uns dies, Aragonès va avisar que les rebaixes fiscals dels postconvergents suposaven una minva en els ingressos de la Generalitat de 1.200 milions d’euros que havien de dir com es compensarien.

Mesura de pressió

Notícies relacionades

No obstant, el Govern reactiva la negociació amb Junts perquè també li val de mesura de pressió als Comuns. I a Junts també li funciona per recuperar el focus, tornar a posar les seves propostes a sobre de la taula i insistir en les dificultats que té Aragonès per aprovar els comptes.

La reactivació dels contactes Govern-Junts es produeix després que aquest dimecres al Parlament Aragonès i la líder dels Comuns, Jéssica Albiach, deixessin la negociació pressupostària a punt de trencar-se. Els Comuns continuen insistint que s’ha de paralitzar el projecte turístic de Hard Rock com a condició sine qua non per aprovar els comptes. En canvi, el Govern continua insistint que no ho pot fer.