Armengol: "Ningú ens va donar una ordre, ni pressionar, ni coaccionar"

La presidenta del Congrés es declara "víctima" de la trama quan governava a les Balears i retreu al PP que ha "trencat totes les línies vermelles"

Armengol: "Ningú ens va donar una ordre, ni pressionar, ni coaccionar"

MIGUEL ÀNGEL RODRÍGUEZ

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

"Vull ser clara amb això, ni a mi ni al meu govern, ningú, ens va donar una ordre, ni ens va pressionar, ni ens va coaccionar", va sentenciar ahir Francina Armengol sobre el contracte que va firmar el Govern de les Balears durant el seu mandat amb l’empresa investigada pel cas Koldo. La presidenta del Congrés va repetir que són "víctimes" de la trama i que ells només van remetre l’oferta que els va arribar del Ministeri de Transports (llavors, Ministeri de Foment) al servei de Salut de les Balears, que va ser qui va analitzar la proposta i va contractar. El que no va aclarir en cap moment és qui del Ministeri de Transport, llavors en mans de José Luis Ábalos, es va comunicar amb la seva Administració.

Després de dues setmanes en el punt de mira del PP, que dilluns va arribar a registrar un escrit al Congrés reclamant la seva dimissió, Armengol va comparèixer en una roda de premsa. Si no ho havia fet fins ara, va dir, és perquè era conscient del seu paper neutral com a tercera autoritat de l’Estat. No obstant, va denunciar que els populars han "trencat totes les línies vermelles" i per això ahir va sortir a donar explicacions. "Crec que hem de remuntar-nos a on estàvem", va començar, recordant els "moments absolutament tremends i difícils" que es van viure en els primers mesos de la pandèmia.

Durant aquella època, va continuar, totes les administracions competien per comprar material sanitari i a tots els membres del seu Govern els arribaven noms d’empreses o intermediaris que podien subministrar-lo. Tots aquests noms eren remesos a l’IB-Salut, que era qui es posava en contacte amb les empreses, analitzava les ofertes i decidia si es comprava o no. "Mai en la meva vida he donat cap instrucció a ningú dels meus governs perquè contractin una empresa o una altra, perquè jo no soc d’aquestes", va sentenciar.

El que no va voler aclarir és qui del Ministeri de Transports, des d’on es va centralitzar la compra de mascaretes amb l’empresa de la trama Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas, es va posar en contacte amb el seu Govern. Tampoc quin membre del seu equip, o si va ser ella mateixa, va rebre la proposta. El que sí que va deixar clar és que ningú els va donar una "ordre", ni "els va pressionar" o "coaccionar" per comprar les mascaretes, ni tampoc per retardar-ne la reclamació per no complir els requisits inicials. En tot moment, Armengol va insistir que el contracte va ser realitzat per IB-Salut i després fiscalitzat.

En aquesta línia de defensa, el seu exnúmero dos al Govern balear, Iago Negueruela, va explicar dilluns als periodistes que l’empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas comptava amb una "fiabilitat molt alta" al venir recolzada pel Ministeri de Transports i que per això se senten "víctimes del que està passant". No obstant, també va assegurar no saber qui del ministeri esmentat es va comunicar amb el Govern balear. Això sí, va deixar clar que no van rebre pressions d’Ábalos: "No tenia aquesta capacitat".

Notícies relacionades

Qualitat inferior

Tant Armengol, ahir, com Negueruela, dilluns, van desgranar aquest contracte d’urgència de 3,7 milions d’euros per a la compra de mascaretes. La presidenta va explicar que tot just rebre el carregament –mascaretes FFP2– van ser analitzades diverses mostres per l’Institut Nacional d’Higiene en el Treball i que es va veure que eren d’una qualitat inferior. Per això, van ser apartades i no es van fer servir. "¿Algú pot pensar que el Govern de les Balears estava en cap trama quan nosaltres el que fem és analitzar aquesta càrrega? (...) M’indigna tant que s’intenti tacar el meu nom i el del meu govern", va dir.