Els Comuns busquen marcar el seu perfil més ecologista

Esgotaran el seu pols al Govern pel Hard Rock per enarborar una bandera que va estar en un segon pla durant anys

Els Comuns busquen marcar el seu perfil més ecologista

sara gonzález

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

O votaran a favor o votaran en contra. Els Comuns descarten una abstenció que li permeti a Pere Aragonès amarrar uns pressupostos que seran la seva carta de presentació en les pròximes eleccions. Per al grup que lidera Jéssica Albiach al Parlament, no valen en aquests moments les mitges tintes i estan disposats a mantenir fins al final el pols amb el Govern per fer caure de l’agenda el projecte del Hard Rock. És, han repetit per activa i per passiva, la seva condició sine qua non una persistència en l’assumpte que critiquen als republicans sota l’argument que no hi ha cap partida pressupostària per al macrocomplex, però que s’emmarca en l’aposta estratègica d’En Comú Podem per consolidar-se com a espai ecologista de referència.

Per ara, ni el Govern té previst desentendre’s d’aquest projecte, ni els Comuns estan disposats a donar el seu braç a tòrcer. Un estira-i-arronsa que transita en paral·lel a les negociacions del govern municipal de Barcelona, en què els d’Ada Colau pretenen entrar malgrat que fins ara el PSC i ERC han esbossat una aliança a dos i no a tres. Tot i que tots els actors d’aquesta triangular neguen que una cosa tingui a veure amb l’altra, el clima del que passi en un costat de la plaça de Sant Jaume té un impacte sobre l’altre.

La setmana que ve estan previstes més reunions entre les dues parts, però el deadline al Parlament és el pròxim 13 de març, quan els comptes hauran de superar el primer tràmit en el debat de les esmenes a la totalitat. Fonts dels Comuns argumenten que a la tardor van plantejar a Aragonès que, a diferència dels anteriors pressupostos i en un context de restriccions del consum d’aigua, aquesta vegada serien intransigents amb el Hard Rock. L’any electoral i després de tres comptes aprovats gràcies al seu suport –i la correspondència d’ERC perquè Colau també ho aconseguís a l’ajuntament barceloní mentre era alcaldessa–, la sala de màquines de la candidatura d’Albiach es prepara per encarir el suport dels seus vuit diputats.

Notícies relacionades

Caldrà veure si hi ha un estadi intermedi que pugui ser una pista d’aterratge perquè Govern i Comuns arribin a una entesa, com per exemple garantir que almenys aquest 2024 el projecte continuarà en stand by i no s’aprovarà el pla urbanístic. En aquest escenari, els d’Albiach podrien valorar el seu suport en funció d’altres èxits que puguin arrencar-li a Aragonès, però volen el compromís del president, ja sigui per la via de la verbalització explícita o per la via dels fets abans de la votació.

La reflexió d’En Comú Podem és que, en aquests moments, té per davant una autopista per consolidar-se com l’"espai ecologista de referència" a Catalunya. Entre les seves files entén que ja hi ha un bagatge i un historial de referència, com a formació hereva de l’extinta ICV, malgrat que reconeixen que durant els anys àlgids del procés i de l’auge de l’esquerra rupturista l’anomenat "eix verd" va passar a un segon pla. Ara, en un context d’emergència per la sequera i de grans reptes pel canvi climàtic que cauen a plom, entenen que és hora de tornar a enarborar aquesta bandera.