La reclamació per mascaretes ‘fake’ a les Balears va portar l’UCO a Ábalos

El requeriment de 2,6 milions va obligar els implicats a tornar a comunicar-se

La reclamació per mascaretes ‘fake’ a les Balears va portar l’UCO a Ábalos

CRISTINA GALLARDo TOno CAlleja

2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Tono Calleja

La reclamació de 2,6 milions d’euros que l’Administració autonòmica balear va activar davant els adjudicataris del contracte per servir mascaretes FPP2 a canvi de 3,7 milions d’euros –la qualitat de les quals no va resultar ser la que s’especificava als plecs– ha servit, a la fi, perquè la Guàrdia Civil acabi situant el ministre José Luis Ábalos en una reunió clau de la trama que l’Audiència Nacional investiga pel cobrament de comissions irregulars.

Va ser aquesta exigència la que va obligar els empresaris implicats a tornar a acudir a la xarxa de contactes que va possibilitar el 2020 el negoci milionari en el pitjor moment de la pandèmia, en demanda d’influències polítiques que servissin per esquivar els requeriments del Govern balear.

En aquest afany es va implicar especialment Koldo García, el que va ser assessor en Transports i home de confiança de l’exsecretari general del PSOE, especialment des de finals d’any i en les primeres setmanes del 2024, ja que s’acostava la data de la caducitat del procediment per silenci administratiu.

El que Koldo García no sabia, almenys no fins unes setmanes abans de la seva detenció, era que tots els seus moviments estaven sent vigilats per agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil, que els seus telèfons i els d’altres membres de la trama havien sigut punxats i que fins i tot es va col·locar un localitzador a la seva motocicleta per conèixer l’ubicació en tot moment. En els dies previs als arrestos del 21 de febrer els agents es van adonar que el seu objectiu podria haver rebut una "xivatada", ja que va començar a adoptar prevencions com comunicar-se amb altres persones a través de la seva dona o fer trobades en ple carrer, per evitar ser gravat.

Amb les escoltes ordenades, el jutge Ismael Moreno pretenia indagar si hi havia moviments dels empresaris dirigits a mirar d’ocultar el patrimoni obtingut dels contractes amb Transports, Interior, les Canàries i les Balears per més de 53 milions d’euros. Però les escoltes van permetre als investigadors conèixer que tant Koldo com Juan Carlos Cueto, propietari a l’ombra de l’empresa adjudicatària Solucions de Gestió i Suport a Empreses i el seu soci Víctor de Aldama caminaven ‘nerviosos per unes altres dues qüestions derivades del seu pelotazo milionari: una inspecció a Hisenda d’aquest últim i la reclamació de les Balears.

Notícies relacionades

En una marisqueria

Les gestions de Koldo García per intentar "influir" en l’Administració balear es van materialitzar en múltiples trucades, però també en trobades personals amb els comissionistes de la trama en una marisqueria de Madrid, La Chalana. Allà es va veure també amb les dues persones que el jutge cita expressament com a "intermediaris" per aconseguir un acord favorable a les Balears, que són l’empresari Jacobo Pompo i el mateix Ábalos.