Per al jutge, Ábalos va ser "intermediari" de Koldo amb les Balears

L’instructor cita l’"especial interès" d’una reunió de l’exministre amb García Izaguirre

Per al jutge, Ábalos va ser "intermediari" de Koldo amb les Balears

Cristina Gallardo A. Vázquez / T. calleja

2
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Tono Calleja

El jutge de l’Audiència Nacional Ismael Moreno apunta que l’exministre de Transports José Luis Ábalos va actuar com a "intermediari" de la trama de Koldo García Izaguirre per mirar de frenar l’expedient administratiu iniciat per l’Administració balear, segons especifica una interlocutòria, a la qual ha tingut accés aquest diari. L’exministre no està investigat en el cas Koldo.

"Les comunicacions i l’activitat operativa realitzada per la unitat actuant han permès concloure que els intermediaris podrien ser José Luis Ábalos i Jacobo Pombo. En aquest sentit, el dia 10 de gener del 2024 Koldo es reuneix, entre altres persones, amb José Luis Ábalos en una zona reservada de la marisqueria La Chalana entre les 21.15 i les 22.20 hores aproximadament, així que queda reflectit en l’ofici policial", especifica la resolució.

Reclamació de les Balears

Aquesta reunió, prossegueix Moreno, té un "especial interès per als fets investigats" tenint en compte la conversa telefònica que van mantenir el dia anterior el presumpte capitost de la xarxa corrupta, Juan Carlos Cueto, i García Izaguirre, en la qual Cueto "demanava que abans que marxés de viatge al Perú el dia 11 de gener del 2024 li digués alguna cosa a una tercera persona".

En aquest cas, l’exescorta d’Ábalos va comunicar a Cueto que una de les coses que havia de tractar amb una de les persones amb qui es reuniria l’endemà –quan tenia la cita amb l’exministre de Transports– era l’expedient de les Balears: "S’entén que es referia a les gestions realitzades amb l’Administració balear per solucionar la reclamació de 2,6 milions d’euros realitzada a Solucions de Gestió", conclou el magistrat, que cita en tot moment els informes de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil.

El 7 de desembre del 2023 a les 20.31 hores, Koldo ja havia avançat a Cueto que "tot va per bon camí" i li transmetia que no feia falta "que es vegi amb ningú, i com més desapercebut passi, millor". Seguidament, Koldo li va dir: "Utilitzaré els meus mitjans per poder posar-t’hi en contacte". El dia 14 de desembre li va informar que l’afer de l’expedient de les Balears estava "més que fet".

Notícies relacionades

En la resolució, Ismael Moreno també especifica el contingut d’una altra conversa gravada per l’UCO el 28 de desembre del 2023, que podria demostrar que García Izaguirre "té la capacitat de posar en contacte Marta Barcenilla Escaño –responsable de Relacions Institucionals de la Federació de Serveis a la Ciutadania de Comissions Obreres (FSC-CCOO)– amb "Pedro", a través d’Ábalos, ja que "podria ser amic personal d’Ábalos".

També relacionat amb els contactes de García Izaguirre en l’Administració socialista, el magistrat posa de manifest que, pel que fa al seu germà Joseba, "s’ha obtingut indicis que una vegada deixi de ser empleat d’Emfesa [...] passarà a treballar a Correus".