Ábalos i l’article 118 bis

Ábalos i l’article 118 bis

Eduardo Parra - Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

¿Qui xerra, paga? A partir del que va anticipar EL PERIÓDICO sobre les reunions mantingudes entre José Luis Ábalos i Koldo García Izaguirre i entre Ábalos i el germà d’aquest, Joseba García Izaguirre, el diputat té l’oportunitat de declarar voluntàriament davant el jutge Ismael Moreno i complir la seva paraula.

José Luis Ábalos va explicar al Congrés que mantenia el seu escó i passava al Grup Mixt per defensar la seva innocència. És a dir: no per usufructuar l’aforament i, per tant, tenir protecció davant la justícia ordinària i parapetar-se a la sala penal del Tribunal Suprem (articles 71.2 i 3 de la Constitució). I va esmentar que ell mateix havia aconseguit que un aforat prestés testimoni.

La llei d’enjudiciament criminal preveu en l’article 118 bis que "de la mateixa manera que en l’article anterior es procedirà [comunicar els fets] quan s’imputi un acte punible contra un diputat o senador, els quals podran exercitar el seu dret de defensa en els termes previstos en l’article anterior, i tot això sense perjudici del que es preveu en l’article 71.2 i 3 de la Constitució espanyola (aforament davant la Sala Penal del Tribunal Suprem)".

No és necessari que el jutge Moreno li ofereixi la possibilitat de prestar declaració voluntàriament assistit dels seus drets. Com que es tracta d’una decisió voluntària, podria fer-ho ara.

La informació aportada per aquest diari posa a prova l’afirmació d’Ábalos en el sentit que no s’està aprofitant del seu escó, i del seu fur per eludir l’acció de la justícia.

Notícies relacionades

¿Quins documents li va entregar Joseba García Izaguirre el gener passat, en la trobada que van mantenir a València? Ábalos va insinuar que serà necessari saber si, en efecte, l’enriquiment presumptament il·lícit del seu exassessor procedia del contracte de venda de mascaretes. ¿Què sap sobre això?

Ábalos té dret a no declarar contra si mateix. Però, ja que assegura que no té cap implicació amb presumptes actes il·lícits, podria col·laborar amb la justícia. La política, el Parlament, el PSOE i els votants així l’hi exigeixen.