El perdó al procés

El PSOE preveu una altra pròrroga per a l’amnistia per falta d’acord amb Junts

Els socialistes obren la porta a un nou ajornament, però insisteixen que volen deixar tancat el pacte la setmana que ve

El PSOE preveu una altra pròrroga per a l’amnistia per falta d’acord amb Junts

JUAN RUIZ SiERRA IVÁN GIL

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El PSOE i Junts continuen lluny d’un acord per tirar endavant la llei d’amnistia. El termini límit per pactar el dictamen en la Comissió de Justícia venç el 7 de març, però els socialistes es reserven el comodí de sol·licitar una nova pròrroga, segons fonts de la negociació. Un mecanisme preventiu per evitar que es tombi la llei si persisteix el desacord.

La pròrroga ja va ser qüestionada pel PP quan s’hi va recórrer per primera vegada, però els col·laboradors de Sánchez consideren que és possible tornar a sol·licitar-la en la Mesa del Congrés. El Govern, a més, compta amb majoria en l’òrgan rector de la Cambra baixa. Fonts de la Mesa del Congrés comparteixen que s’ajustaria a reglament, tot i que primer ho hauran de dictaminar els lletrats.

Sense descartar aquest recurs, els negociadors del PSOE insisteixen que la seva prioritat és aprovar la llei la setmana vinent. "No voldríem ampliar [el termini]", expliquen, i deixen així oberta la porta a acabar fent-ho en funció de com avancin les negociacions. "En aquest moment comptem amb l’opció d’arribar a un acord" en els terminis establerts, indiquen altres fonts socialistes, que reconeixen l’existència d’aquest pla b. La nova sol·licitud de pròrroga es cursaria acollint-se a l’article 91 del reglament, en què s’estableix de manera genèrica que "la Mesa de la Cambra podrà acordar la pròrroga o la reducció dels terminis establerts en aquest reglament".

El PP criticarà previsiblement aquesta nova ampliació temporal, al considerar que no s’ajusta al reglament. Ja quan Junts va tombar el dictamen en el ple del Congrés, els populars van defensar que la llei d’amnistia, al tenir rang orgànic, s’hauria d’haver iniciat des de zero.

La decisió de demanar o no una moratòria es prendrà aquest dissabte, el mateix dia en què es tanca el termini per registrar les sol·licituds dirigides a la Mesa del Congrés i que es puguin debatre en la seva reunió dels dimarts al matí. Fins aquell moment, hi ha marge per a un acord o, per contra, per allargar 15 dies més les negociacions. El termini següent seria el 21 de març. Com més es retardi l’aprovació de l’amnistia, més ho faran també els Pressupostos. Les dues negociacions es desenvolupen en taules diferents, però a la Moncloa donen per fet que no tindran els set vots imprescindibles de Junts per tirar endavant els comptes públics sense abans tenir un acord en la llei d’amnistia.

Aturada en les converses

Una altra de les conseqüències de l’ampliació del termini és que, en cas de tancar-se un acord, l’aprovació definitiva no coincidiria amb l’inici de la campanya de les eleccions europees, fixades per al 9 de juny. Segons el càlcul de fonts parlamentàries, comptant amb els dos mesos que durarà el procediment al Senat, la norma tornaria a la Cambra baixa per donar llum verda a la carpetada judicial al procés entre la segona i la tercera setmana de juny.

Mentre els socialistes intenten mantenir-se ferms, argumentant que, si inclouen el terrorisme entre els delictes susceptibles de beneficiar-se del perdó judicial, toparan amb el rebuig del Tribunal Constitucional, els postconvergents insisteixen en una "amnistia integral". El seu objectiu és que entrin dins del perímetre de la norma els acusats en la causa de Tsunami Democràtic, entre qui hi ha l’expresident Carles Puigdemont, i d’alta traïció per la investigació de la trama russa del procés en el cas Volhov. Posicions que dificulten un acord.

Notícies relacionades

S’hi afegeix que el principal negociador de Junts, Jordi Turull, es recupera a l’hospital d’una segona intervenció quirúrgica després de patir una crisi cardíaca dilluns passat. La seva contrapart, el número tres del PSOE, Santos Cerdán, ha estat els últims dies immers a desactivar el cas Koldo.

El PSOE havia fiat l’acord en la llei d’amnistia al fet que calés la pressió sobre Junts. Als suposats costos electorals que tindria per a Junts tombar la mesura de gràcia. De moment, els postconvergents continuen en unes posicions de màxims i fonts de la cúpula socialista amenaçaven fa uns dies que si no s’arribava a un acord no portarien el text a votació per evitar així una derrota parlamentària.

Temes:

Govern PSOE