Anticorrupció remet contractes amb les Canàries i les Balears a Europa

La fiscalia espanyola va cedir la competència en les adjudicacions públiques a les illes perquè es van sufragar amb fons de la UE

Anticorrupció remet contractes amb les Canàries i les Balears a Europa

EFE

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Tono Calleja
Cristina Gallardo

Si bé amb el contracte firmat per la Comunitat de Madrid amb el germà de la seva presidenta, Isabel Díaz Ayuso, també per a l’adquisició de mascaretes, tant la Fiscalia Anticorrupció com l’europea van obrir diligències d’investigació independents, en la trama Koldo l’espanyola ha remès al seu equivalent europeu els contractes que entén que podrien afectar fons europeus, que són competència seva.

Notícies relacionades

Es tracta dels firmats amb el Servei Canari de Salut i amb el de les Balears que es van sufragar amb diners procedents de la UE. El 8 de juny, la fiscalia dirigida per Alejandro Luzón va remetre als seus homòlegs europeus per mitjà d’un decret les actuacions de la trama de corrupció que afecta Koldo García Izaguirre, exassessor de l’exministre José Luis Ábalos, que podrien ser constitutives d’un frau en els fons europeus. Es tracta d’una actitud diferent de la que es va seguir amb els contractes firmats pel germà d’Ayuso, en els quals les dues fiscalies van pugnar per la investigació i van acabar obrint diligències de forma independent, tot i que totes dues van acabar sent arxivades.

Soluciones de Gestión y Apoyo a las Empresas va firmar diversos contractes amb el Servei Canari de Salut, dependent de la Conselleria de Sanitat canària, el 22 d’abril del 2020. Un ascendia a 2.095.018 euros per al subministrament de 837.300 mascaretes KN95 i 555.000 del tipus FFP2, en què se’n cobrava 447.061 en concepte de servei de transport, nolis aeris i assegurances de transport, i un altre de 4.775.500 també per a l’adquisició de mascaretes FFP2. El 4 de maig d’aquell mateix any les autoritats canàries van adjudicar un altre contracte per un import de 5.000.000 per al subministrament de 2.000.000 de mascaretes KN95.