MWC Barcelona

El Rei i Aragonès al Mobile, fredor sense perdre les formes

El congrés s’ha convertit en el termòmetre precís de les relacions entre la casa reial i el Govern, que han aconseguit enterrar la polèmica cada vegada que les dues institucions coincideixen

El Rei i Aragonès al Mobile,  fredor sense perdre les formes

AGUSTÍ SALA PAULA CLEMENTE

4
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una de les patates calentes que Pere Aragonès va heretar quan va arribar a la presidència van ser les deteriorades relacions amb la casa reial després de la convulsa tardor del 2017. Durant el mandat del president Quim Torra (2018-2020), cada acte públic en què les dues institucions eren convidades amenaçava d’acabar amb polèmica ja fos per si la Generalitat decidia absentar-se, per si el cap del Govern saludava o no al Rei o per si es despenjava de la comitiva oficial. Per acabar amb aquest problema, Aragonès va decidir autoimposar-se un ‘protocol’: no aniria a cap acte organitzat per la casa reial ni la Generalitat hi convidaria als seus, però compartiria sostre i estovalles amb el monarca si un tercer els feia coincidir. Des del punt de vista polític, la cita anual del Mobile World Congress s’ha acabat convertint en el termòmetre de les relacions entre les dues institucions: es manté la fredor, però es guarden les formes.

El sopar inaugural del congrés de mòbils és el retrat precís del ‘protocol’ Aragonès. El president acudeix a la cita perquè el convida un tercer –la GSMA, l’organitzador el congrés– i perquè considera que la Generalitat ha d’estar representada en un esdeveniment així. Una vegada allà, no participa en la línia de salutació al Rei –el conegut besamans– en què totes les autoritats saluden el cap de l’Estat. És la manera de mostrar la seva disconformitat amb el monarca. Superada aquesta fase del protocol, Aragonès i Felip VI comparteixen la mateixa taula. També convé reparar en un altre detall: en els discursos d’un i un altre no es parla de política ni de procés. Un pacte no escrit de no agressió.

Relacions fredes

Fonts de la Generalitat defensen que el ‘protocol’ està funcionant perquè han aconseguit enterrar la polèmica cada vegada que les dues institucions coincideixen. Així, tots els focus són per a l’acte en si mateix i no se centren en si el Rei i el president se saluden o es deixen de saludar. "No deixarem d’anar a una inauguració important per al país –com el Mobile- perquè estigui el Rei", afirmen. Una vegada allà, normalitat. Això sí, la Generalitat avisa que les relacions amb la casa reial són "com sempre", és a dir, fredes tirant gelades. La distensió és en les formes, però no en el fons. A més, adverteixen que el paper del Rei l’octubre del 2017 només és "la punta de l’iceberg" del rebuig de la monarquia. No hi ha, per tant, cap reconciliació a la vista.

De fet, el fair play entre les dues parts que es visualitza en els discursos del Mobile no es repeteix als actes en què no coincideixen. Per exemple, aquest mateix mes en un acte a Barcelona el Rei va exigir "respecte" a la independència judicial i a les resolucions dels jutges. Es va interpretar com que el monarca s’alineava clarament amb la magistratura en el conflicte que manté amb el poder polític per l’aplicació de l’amnistia. És a dir, que avalava maniobres com la jutge García-Castellón que mira de vincular el terrorisme amb Tsunami Democràtic. El president va replicar a les xarxes socials: "Quan s’aprovi l’amnistia, la justícia l’ha d’aplicar". Des de la casa reial no entren en polèmiques sobre les relacions amb la Generalitat. Respecte a la cita Mobile, l’enfoquen amb normalitat: "El Rei farà el que fa sempre, tant al sopar de diumenge com dilluns", afirmen fonts de la Zarzuela. A la Casa del Rei donen per fet que tot discorrerà com en les edicions anteriors, segons informa Pilar Santos.

El precedent del 2019

Per entendre per què les dues parts, malgrat la distància i la fredor, han advocat per una certa distensió i per guardar les formes, cal remuntar-se a l’edició del 2019 del Mobile. En aquella cita, la tensió es va disparar. Ni Felip VI va visitar l’estand de Catalunya –malgrat que estava previst inicialment-, ni el ‘president’ Torra va voler fer-se la foto amb el monarca al pavelló espanyol.

Aquell intercanvi d’insolències va fer que tots els focus mediàtics d’aquella sessió inaugural fossin per la malmesa relació entre institucions. Va completar el quadre una foto que va captar el Rei, al sopar inaugural, mirant de reüll Torra. Això va suposar que quedessin en segon pla l’obertura del congrés i les novetats tecnològiques d’aquell dia, com per exemple la tecnologia 5G aplicada a les ambulàncies de la Generalitat.

Notícies relacionades

No fa tant que l’independentisme veia el Rei com un potencial mediador en el conflicte català. El 2014, el llavors president Artur Mas ho va proposar per mediar entre la Generalitat i el Govern. El mateix Mariano Rajoy ho va descartar. Després, en tan sols tres anys, la imatge del monarca a ulls d’una part de Catalunya es deterioraria després del discurs de Felip VI del 3 d’octubre del 2017. L’etapa de distensió del procés, amb Aragonès i Sánchez apostant pel diàleg, han acabat beneficiant la monarquia. De la mateixa manera que ha baixat la intensitat de les manifestacions per la independència al carrer, també han desaparegut algunes protestes multitudinàries que es van convocar contra la presència del Rei.

En el sopar inaugural d’aquest any sí que hi haurà una novetat protocol·lària. L’alcalde de Barcelona tornarà a estar en el besamans al Rei. Ada Colau feia com Aragonès i no hi participava com a acte de protesta. Ara, tothom espera veure Collboni en aquesta salutació inicial.

Temes:

Barcelona Govern