La xacra de la corrupció

Ábalos va aconsellar a les Canàries comprar les mascaretes de l’empresa del seu assessor

L’expresident Torres estava informat de les compres per 12,2 milions a la societat avalada per l’exministre

Ábalos va aconsellar a  les Canàries comprar les mascaretes de l’empresa del seu assessor

Europa Press/A. Pérez Meca

4
Es llegeix en minuts
P. Ruiz

La primavera del 2020, amb Espanya en estat d’alarma per la pandèmia, el ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, va recomanar al Govern de les Canàries, presidit pel socialista Ángel Víctor Torres, ara ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, que comprés mascaretes protectores a l’empresa Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas.

La recomanació va prosperar. El Govern de les Canàries va tancar amb urgència en la primera setmana de juny d’aquell any un primer acord per 4,7 milions d’euros amb l’esmentada empresa, una de les societats investigades per la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil i vinculada a Koldo García Izaguirre –assessor del llavors ministre Ábalos– detingut per corrupció en l’operació Delorme.

El cas, que porta la Fiscalia Anticorrupció sota la tutela del Jutjat Central número 2 de l’Audiència Nacional, indaga presumptes delictes de suborn, organització criminal i tràfic d’influències en una trama que imputa l’assessor de l’exministre pel presumpte cobrament de comissions per contractes públics per més de 50 milions d’euros per a l’adquisició de mascaretes.

Les converses entre el Ministeri de Transports i el Govern de les Canàries durant l’estat d’alarma eren freqüents. La interlocució directa entre Torres i Ábalos era gairebé diària. No era res estrany. Aquells dies calia organitzar la recerca de proveïdors i preparar la logística per a la compra, entrega i repartiment de material sanitari. No era gens fàcil. Escassejaven les mascaretes i es buscava amb desesperació contactes fiables i proveïdors internacionals amb garanties.

Per tant, en aquestes circumstàncies no va inquietar gens el Govern de les Canàries que Ábalos aconsellés acudir a un proveïdor: Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas. Es va actuar com si fos un mediador fiable. Venia directament des del ministeri. No hi havia temps per comprovar l’historial mercantil de la societat, amb domicili social a Saragossa, però integrada a un conglomerat d’empreses opaques ubicades en paradisos fiscals.

Ábalos no només era ministre, sinó també secretari d’organització del PSOE. Igual com Torres, que ocupava un càrrec executiu, la presidència del Govern de les Canàries, però també un d’orgànic: la secretaria general del Partit Socialista a les Canàries. Tots dos es coneixien i tractaven abans d’arribar, un, al Govern d’Espanya i, l’altre, al de les Canàries. Hi havia lleialtat, confiança i camaraderia. Ábalos va acudir a la presa de possessió de Torres com a president del Govern canari el juliol del 2019. A les Illes se’l veia com el "ministre canari", com a millor interlocutor que Carolina Darias, ara alcaldessa de Las Palmas de Gran Canària, i llavors ministra d’Administracions Públiques.

Torres va estar informat que l’operació de compravenda de mascaretes per 4,7 milions d’euros es tancaria amb la societat avalada pel ministre de Transport. L’ordre de pagament de les factures la va firmar el 7 de juny el, en aquell moment, conseller de Sanitat en funcions, Julio Pérez, exsecretari d’Estat de Justícia en el Govern de Zapatero. El llavors director general del Servei Canari de Salut, Antonio Olivera, ara cap de gabinet del ministre Torres, estava també al corrent de la compravenda. L’ordre d’abonament l’havia de firmar Pérez perquè els pagaments superiors a dos milions d’euros ja no podien passar pel director del Servei Canari de Salut sinó pel conseller de Sanitat.

La gestió d’Ábalos a les Canàries a favor de Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas no va ser excepcional. Almenys consta que també la va aconsellar al seu company de Govern i ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska. En una resposta parlamentària el 2020 Marlaska va admetre que va acudir a un proveïdor de confiança del Ministeri de Transports per justificar el pagament de 3,5 milions d’euros a Soluciones de Gestión y Apoyo a Empresas per a la compra de material sanitari i equips de protecció.

Abús de confiança

Notícies relacionades

Torres està preocupat. No perquè hi hagi proves o indicis del pagament de suborns a les Canàries en la trama de corrupció de l’assessor d’Ábalos –és evident que al ministre no li consta cap comissió ni de moment hi ha detinguts ni investigats a les illes– però se sent víctima d’un abús de confiança, que s’explotés la seva amistat amb Ábalos i que, en unes circumstàncies tan doloroses i extraordinàries com les de la pandèmia, hi hagués els que s’aprofitessin dels contactes polítics i institucionals en el ministeri per lucrar-se.

"Al marge o al costat del que és la suposada il·legalitat, hi ha el fet que es feia en un moment tremendament difícil en què estàvem lluitant per salvar vides", va explicar ahir Torres, qui s’ha ofert a col·laborar amb la investigació judicial. "Que la Justícia faci la seva feina i que arribi fins a les últimes conseqüències. I si finalment hi ha hagut algú que s’hagi lucrat de manera irregular o algú sabia que algú s’estava lucrant de manera irregular, que caigui tot el pes de la llei sobre aquestes persones", va declarar a preguntes dels periodistes el titular de Política Territorial.

Temes:

Govern Empreses