Feijóo dona per confirmat el seu lideratge arran del triomf del 18-F

La Moncloa replica al dirigent del PP que els comicis no van ser un plebiscit i que continua sent el "líder de l’oposició"

Feijóo dona per confirmat el seu lideratge arran del triomf del 18-F

PILAR SANTOS PALOMA ESTEBAN

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban

El PP encara continua en un núvol d’eufòria total per haver guanyat les eleccions a Galícia amb la cinquena majoria absoluta consecutiva, un triomf que permetrà a Alberto Núñez Feijóo assentar el seu lideratge en el partit. El líder dels populars va convocar ahir tots els seus barons i dirigents autonòmics a la seu nacional, al carrer de Génova, i va baixar fins a la porta de l’edifici per rebre el seu successor a la Xunta, Alfonso Rueda.

Els populars van organitzar un passadís per donar la benvinguda al flamant guanyador. Agafats de la mà, Rueda i Feijóo van competir en alegria i el líder del PP va estar a punt de posar-se a ballar una muñeira. Ja dins de la reunió, en la part oberta als mitjans, Feijóo va analitzar el resultat gallec com una clara advertència a Pedro Sánchez i les seves aliances amb els independentistes. "Si volien que les eleccions gallegues fossin un plebiscit sobre el meu lideratge, aquí tenen el resultat del plebiscit, i si volien que Galícia validés el seu model, aquí tenen el fracàs rotund del model sanchista", va proclamar. El PP va obtenir 40 escons diumenge; el PSOE, 9, i Sumar, en coalició amb Sánchez a la Moncloa, no va obtenir cap diputat. Els socialistes i el partit de la vicepresidenta Yolanda Díaz no van arribar al 16% dels vots, va remarcar Feijóo.

El cap dels populars, que es va reivindicar com a líder davant els seus després d’una recta final molt complicada, va tornar a parlar de "les pitjors arts de la maquinària del sanchisme" durant la campanya, mirant de nou a les revelacions de més d’una dotzena de mitjans sobre el canvi de posició de la direcció nacional respecte a l’amnistia i els indults condicionats. "L’esquerra fia la seva sort a dir que al PP estem amb ells. El seu argument estrella ha sigut que som capaços de pensar el que ells fan. Menteixen sobre el que diem, menteixen sobre el que fem, i fins i tot sobre el que suposadament pensem", va dir.

El líder popular va tornar a insistir davant els principals quadros del seu partit: "Pretenen convèncer els espanyols que jo l’acompanyaré en la seva deriva... Dic amb total claredat que em repugna que l’únic principi del president sigui mantenir-se en el poder".

Per a Feijóo, el resultat del BNG a Galícia (va passar de 19 parlamentaris a 25) demostra que hi ha ciutadans que han cregut la idea de Sánchez que "cal ser independentista per aconseguir alguna cosa del Govern". "És una irresponsabilitat majúscula que la història jutjarà", va reblar.

Resposta d’Alegría

"No és cap segona volta de res", responia la portaveu del Govern, Pilar Alegría, a les paraules de Feijóo en la roda de premsa després del Consell de Ministres celebrat ahir. "El president del Govern continua sent Pedro Sánchez, i el líder de l’oposició, Feijóo. Això ni ha canviat ni canviarà", va advertir per mirar de punxar el globus dels populars.

Notícies relacionades

El reforç de l’estratègia d’oposició seguida pel PP i la debilitat del projecte socialista en el seu primer examen a les urnes després de la investidura mira de contraargumentar-se des de l’òptica que ni l’amnistia ha influït ni tampoc els acords amb independentistes.

Fonts de la Moncloa neguen que es pugui fer una lectura dels resultats en clau nacional perquè "no hi ha transvasament de vots del PSOE al PP". Una conclusió que extreuen, diuen, de les primeres dades postelectorals, però sobretot de les preelectorals. Segons aquestes últimes, el gruix del transvasament de votants socialistes anava a parar el BNG.