El 18-F ajuda Feijóo a oblidar les revelacions sobre l’amnistia

El dirigent popular acusa el líder socialista de portar el seu partit a "la irrellevància política" per "salvar la presidència"

El 18-F ajuda Feijóo a oblidar les revelacions sobre l’amnistia

PILAR SANTOS

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

És probable que, si per Nadal va escriure una carta als Reis Mags, Alberto Núñez Feijóo demanés uns resultats a Galícia calcats als de diumenge: el PP, amb una majoria absoluta de 40 escons, però dos menys que els aconseguits per ell mateix en les eleccions del 2020; el PSOE, amb el seu pitjor resultat de la història en aquesta comunitat (9 diputats), i Vox, amb zero parlamentaris.

Les victòries són la millor cola dels partits i, si van acompanyades de l’enfonsament del contrincant, encara millor. Aquesta coincidència a Galícia ha suposat tot un bàlsam per al líder del partit, que tindrà marge per tapar amb un espès vel alguns errors de la campanya atribuïbles directament a ell com a cap de files. Si els conservadors haguessin perdut la Xunta, Feijóo hauria tingut un problema greu de lideratge, cosa que cap baró desitjava en aquests moments.

Fonts de la direcció van explicar el dia 9 d’aquest mes a 16 periodistes que Feijóo va encarregar un informe al seu equip jurídic per saber si era possible concedir l’amnistia i van assegurar que estava obert a concedir un indult a Carles Puigdemont "amb condicions". Aquests detalls van anar desapareixent del discurs fins a convertir-se en acusacions a la premsa de manipulació. El gir de l’equip de Feijóo amb l’amnistia i els indults no perdrà el focus en els pròxims mesos perquè, al juny, hi ha eleccions europees i la campanya contra la mesura de gràcia ha sigut la principal línia d’argumentació del PP contra el Govern central i els seus acords contra els independentistes.

"És tan gran l’error estratègic que Feijóo ha tingut marge per dir que no és veritat i dir que la premsa menteix. És tan increïble aquest canvi de discurs entre el que diu en públic i en privat, que l’electorat ha pensat que és una notícia falsa", assenyala un diputat del PP mirant de buscar una explicació al poc rèdit que Vox ha tret d’aquest error estratègic dels populars. La força d’ultradreta s’ha tornat a quedar fora del Parlament autonòmic i amb prou feines ha millorat el nombre de vots (de 26.485 ha passat a 32.493).

"Gran oportunitat

Notícies relacionades

El líder dels populars se’n va anar ahir a Santiago de Compostel·la per participar en la junta directiva del partit gallec. El gest ja ho va tenir amb ell Mariano Rajoy el 2009, recordaven al seu equip. "Galícia va donar un exemple a tot Espanya", va declarar Feijóo. "El Govern volia fer d’aquestes eleccions un problema electoral del PP i ha sigut una gran oportunitat política per a Espanya", va apuntar abans de remarcar que Sánchez està portant els seus a "la irrellevància política" en "bona part de les comunitats". "I tot –hi va afegir– per salvar la presidència i el Govern".

Ahir, també va treure pit dels resultats Isabel Díaz Ayuso, que va tornar a reivindicar el model dels populars davant Sánchez i, per segona vegada en una setmana, al seu propi líder del partit. "Hi ha una altra vida més enllà del mur", va expressar la dirigent madrilenya després d’augurar que el que ha passsat a Galícia "implica la desaparició del PSOE a tot Espanya".

Temes:

Govern PSOE Vox