El Govern i el PSC liquiden deutes de 2023 per pactar els pressupostos

El pla urbanístic del Hard Rock és un dels temes pendents de resoldre

El Govern i el PSC liquiden deutes de 2023 per pactar els pressupostos

Sara González Quim Bertomeu

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb un ull posat en si es desencalla o no la llei d’amnistia i s’apuntala la continuïtat de legislatura de Pedro Sánchez, Govern i PSC van liquidant deutes pendents de 2023 per accelerar la reedició de l’aliança per als pressupostos de 2024. Uns avenços en què es prioritza la necessitat mútua per sobre de la rivalitat electoral, per molts escarafalls discursius que facin les dues parts davant els focus. Prova d’això és el pacte de la B-40 segellat ahir, que se suma a la posada en marxa de la comissió d’estudi de l’aeroport del Prat fa un mes i la reunió entre el ministre de Transport, Óscar Puente, i la consellera de Territori, Ester Capella, per al desenvolupament del traspàs de Rodalies aquest dilluns.

Dels tres grans acords segellats en el pacte pressupostari de 2023, falta resoldre què passa finalment amb el pla urbanístic del Hard Rock, tot i que socialistes i republicans acumulen setmanes de múltiples contactes per fer balanç i preparar el terreny davant les seves parròquies. Tot a expenses de l’efecte dòmino que suposarà l’aclariment de l’embolic del Congrés i el tauler de l’Ajuntament de Barcelona, que la setmana que ve es disposa a renegociar els comptes municipals. La data del pacte econòmic està inevitablement marcada pel que passi a Madrid.

Sotmesos a l’efecte dòmino

Notícies relacionades

El president Pere Aragonès vol que els nous pressupostos siguin la seva carta de presentació en les eleccions que se celebraran, com a molt tard, en un any, i el PSC no pot precipitar el seu suport sense tenir garanties que Junts no deixarà caure Sánchez o que ERC no elevi la factura del seu suport als comptes estatals. Encara hi ha un tercer actor imprescindible en joc: els Comuns. Difícilment podran donar el seu sí a Aragonès si ERC els veta per estar en el govern de Jaume Collboni. De moment, els de Jéssica Albiach ja s’han reposicionat aquesta setmana per no quedar enrere en la negociació, que donen per inaugurada després de setmanes refredant les expectatives.

Així que,amb aquestes interdependències sobre la taula malgrat que tots repeteixin com un mantra que no hi haurà "intercanvi de cromos", el president i Salvador Illa esperen l’escenari propici per a la foto. Fa dues setmanes que tots dos es van conjurar en una trucada telefònica a accelerar la interlocució davant el cop que va produir el veto de Junts a l’amnistia i l’entrada en emergència per la sequera, dues qüestions que la setmana vinent es tornaran a debatre en la comissió de Justícia del Congrés, d’una banda, i en un ple específic al Parlament, de l’altra. Els Comuns s’encarregaran que la defensa del Hard Rock enmig de les restriccions d’aigua imposades a agricultors i empreses incomodi tant socialistes com republicans. Els socialistes catalans esgrimeixen un ventall de motius per posar-hi fre. Adverteixen que si no hi ha acord per als pressupostos de 2024 no només es deu a la no-aprovació del pla urbanístic del Hard Rock.