El PSOE utilitza els tractes del PP amb Junts per justificar l’amnistia a la CE

La líder socialdemòcrata a l’Eurocambra critica la "campanya de manipulació" popular

El PSOE utilitza els tractes del PP amb Junts per justificar l’amnistia a la CE

Silvia Martinez

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La presidenta dels socialdemòcrates europeus a l’Eurocambra, Iratxe García, va carregar ahir contra el que considera una "campanya de desprestigi i manipulació" orquestrada pel PP contra el PSOE per la tramitació d’una llei d’amnistia al Congrés que els propis populars haurien sospesat en els seus contactes amb Junts l’estiu passat per a la investidura –fallida– d’Alberto Núñez Feijóo. En un correu enviat a diversos representants europeus, García es fa ressò de les informacions publicades el cap de setmana passat i adverteix que, al contrari del que defensa públicament el PP, Feijóo sí que creu en la necessitat d’un "pla de reconciliació" per a Catalunya i està obert a considerar un indult per a l’expresident Puigdemont.

La informació va ser enviada ahir al president de la comissió de llibertats civils, justícia i interior del Parlament Europeu, el socialista espanyol Juan Fernando López Aguilar; a la presidenta del grup de democràcia, estat de dret i drets fonamentals de l’Eurocambra, la liberal holandesa Sophie in ’t Veld; a la presidenta de la comissió de Venècia del Consell d’Europa, Claire Bazy; a la vicepresidenta de la Comissió Europea encarregada de valors i transparència, Vera Jourová, així com al comissari de justícia, Didier Reynders.

Precisament aquest últim va acceptar la tasca de mediació entre socialistes i populars per mirar de desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). De moment, només ha tingut lloc una trobada entre Reynders, el ministre de Justícia Félix Bolaños i el vicesecretari dels populars, Esteban González Pons. La segona serà el 19 de febrer.

Desprestigi i manipulació

Notícies relacionades

"L’objectiu és que persones amb responsabilitat en les institucions europees que estan seguint la polèmica sobre la llei de l’amnistia a Espanya tinguin tota la informació, atesa la campanya de desprestigi i manipulació que ha intentat el PP en les últimes setmanes", expliquen fonts del grup sobre un correu que firmen tant García com el cap de la delegació espanyola, Javier Moreno.

Segons García i Moreno, malgrat la dura campanya empresa pel líder de l’oposició contra l’estratègia de Sánchez, Feijóo "creu en la necessitat d’un pla de reconciliació cap a Catalunya, per la qual cosa reconeixent l’existència d’un greu conflicte polític". A més, "està obert a considerar un indult condicional per a Puigdemont, malgrat haver declarat en diverses ocasions que els indults concedits pel Govern eren inacceptables, tant des del punt de vista polític com constitucional", i "ha admès haver passat almenys 24 hores avaluant la viabilitat d’una llei d’amnistia, en el marc de les negociacions amb Junts per Catalunya". Finalment, "ha reconegut que serà difícil que els jutges demostrin que l’expresident de Catalunya hagi comès delictes terroristes".