Els comicis de juny

ERC i Bildu aplanen el pacte per anar junts a les europees

Aragonès rep el candidat ‘abertzale’ a ‘lehendakari’ en el marc dels contactes entre els dos partits per repetir aliança amb el BNG

ERC i Bildu aplanen el pacte  per anar junts a les europees

Q. B.

2
Es llegeix en minuts
Q. B.

ERC i EH Bildu ja tenen els seus respectius candidats per a les eleccions europees, Diana Riba i Pernando Barrena, i ara negocien reeditar la coalició per presentar-se junts en els comicis a l’Eurocambra. És la forma que tenen per maximitzar les opcions d’aconseguir representació a Estrasburg. Com a exemple de la sintonia que estan cultivant les dues esquerres independentistes, ahir es van reunir al Palau de la Generalitat el president Pere Aragonès i el candidat d’EH Bildu a lehendakari, Pello Otxandiano.

El polític basc va confirmar que "les converses" per reeditar el pacte "estan en marxa" i que el lògic seria repetir aquesta aliança per portar conjuntament a Europa "la veu de les esquerres sobiranistes". Tot i que la reunió no ha servit per tractar formalment la coalició, és un símptoma més que les bones relacions es mantenen i que, repetir l’aliança a Europa, és només qüestió de temps que acabi madurant.

Les eleccions europees són de circumscripció única. És a dir, es reparteixen els escons per al conjunt d’Espanya i no per províncies com en unes generals. Això empeny els partits que no són d’àmbit estatal a presentar-se de forma coalitzada per tenir més possibilitats d’aconseguir representació. En els comicis europeus del 2019 la coalició entre ERC, EH Bildu i el BNG –els nacionalistes gallecs també participen en el pacte– van aconseguir tres eurodiputats, el seu millor resultat fins ara.

A Esquerra confirmen els contactes per repetir l’operació. "Estem parlant a tres com sempre. Són els socis naturals. És d’on venim el 2019", expliquen fonts de la direcció republicana. Destaquen que les tres formacions també van a la una, per exemple, al Congrés dels Diputats, on acostumen a votar el mateix. Per tancar l’aliança electoral, els obstacles acostumen a ser els mateixos. El repartiment de posicions en la llista electoral i el repartiment de l’estructura posterior –bàsicament la designació d’assessors– a l’Eurocambra.

ERC i EH Bildu avancen junts des de fa temps al coincidir, després de recórrer camins diferents, en un independentisme gradualista. Continuen apostant per la independència, però sense fixar terminis que acabin sent una soga al coll.

Notícies relacionades

Debat territorial

En declaracions als periodistes, Otxandiano va explicar que va abordar amb Aragonès la necessitat d’impulsar a l’Estat avenços en el "debat territorial i la qüestió de la plurinacionalitat". També per ser un "dic de contenció" contra l’extrema dreta. Sobre l’amnistia, va dir que és un "moment històric" per treure el conflicte català dels tribunals, tot i que va alertar dels obstacles, que posarà la dreta i els "aparells de l’Estat". Des de de la Generalitat es va constatar la "forta sintonia política durant la reunió".

Temes:

BNG EH Bildu