"El canvi ha de ser experiència de govern. I l’esquerra que gestiona és el PSOE"

«Tenim menys ocupació, més deute... Espanya creix i Galícia s’encongeix»

"El canvi ha de ser experiència de govern.  I l’esquerra que gestiona és el PSOE"

Xoán Álvarez

4
Es llegeix en minuts
DANIEL DOMÍNGUEZ

¿Per què Galícia necessita un canvi aquest diumenge?

És necessari girar full després de 15 anys. Hem perdut població amb ocupació, tenim més deute... Mentre Espanya creix, Galícia s’encongeix.

¿Per què un gallec que vol el canvi hauria de votar el PSdeG i no el BNG, que és qui lidera les enquestes?

Perquè no es tracta simplement de canviar el PP, sinó per què fer-ho. Ha de ser un canvi que representi seguretat, solvència, experiència en la governança... ¿I això què és? L’esquerra que gestiona, i aquesta és el PSOE, encara que a alguns els soni molt dur.

¿Creu que el PSdeG és més ambiciós en polítiques d’esquerra que el BNG o Sumar?

Sí, perquè apostem, per exemple, per una reindustrialització molt potent. I hem de gestionar la connexió amb l’Estat d’una forma molt més adequada que no pas com s’ha fet en els últims anys, posant constantment pals a les rodes de la Xunta. En segon lloc, perquè estem compromesos amb un creixement intel·ligent, com també ho està Europa.

Però les enquestes assenyalen que, si al final hi acaba havent un canvi, vostè seria el vicepresident d’Ana Pontón...

No és una qüestió personal, sinó el que trien els ciutadans. Aspiro a donar-li al PSdeG el lideratge en el canvi.

¿És la millor oportunitat per a l’esquerra des del 2009, quan va caure el bipartidisme?

Parlo molt d’aquest govern perquè n’estic molt orgullós. Moltes de les seves polítiques van marcar una visió de modernitat que després es va perdre durant 15 anys pel que fa a la vivenda pública, l’educació, la sanitat... Recuperaré els llibres de text gratuïts, per exemple. Estem davant una oportunitat històrica i la gent ha de mobilitzar-se, perquè les oportunitats dels pròxims quatre anys no tornaran a aparèixer una altra vegada davant nostre.

¿Què els uneix més amb el BNG i què els separa?

Els dos partits compartim una profunda defensa dels drets i dels serveis públics, com són la sanitat, l’educació, la dependència, els serveis socials... En el model territorial tenim unes diferències notables. Nosaltres, per exemple, ens movem en el marc constitucional i estatutari. Fora d’aquest àmbit no veiem cap futur.

Ara que parlem del marc constitucional espanyol... El BNG defensa el dret a decidir. ¿I vostè?

No ens trobarem en aquest camí.

¿I el gallec a l’escola? El BNG aposta per una educació íntegrament en gallec. ¿I el PSdeG?

Hem de treballar per augmentar el nombre de gent que parla el gallec, i això suposa una política transversal de la Xunta. Defensant el gallec, no tenim motius per afirmar que també existeix el dret a utilitzar l’espanyol. Vivim de la cooficialitat.

¿I quines mesures serien prioritàries si vostè és president?

Tres. En primer lloc, un paquet econòmic per mobilitzar 10.000 milions d’euros per passar del 16% al 20% del pes industrial en el PIB i podríem tenir entre 50.000 i 60.000 llocs de treball. Cal mobilitzar inversions que siguin fons estatals i europeus. En matèria de drets socials, un pla de xoc en salut, que durant 15 anys va patir els efectes col·laterals de la privatització. El límit per a l’atenció primària seria de 48 hores. I, en tercer lloc, un paquet de drets socials. També em comprometo a actualitzar el paquet de competències del Consell a partir de l’abril.

Encara no ha abandonat el seu escó al Congrés, com va prometre. ¿Dimitirà o es quedarà a Madrid si el seu resultat és dolent?

El meu destí ja és el de Galícia.

Perdoni’m per insistir, però això ja ho hem escoltat en altres dirigents que després s’han fet enrere.

Només responc per mi mateix. El meu compromís és amb Galícia. Ho sé, i tothom qui necessita saber-ho també ho sap.

¿Assumirà la Secretaria General del PSdeG rellevant González Formoso i, llavors, sent líder total del partit?

Encara queda molt temps per parlar-ne.

Aquesta opció es va discutir en el partit.

Que no es parli tant. Ara estem on som.

Diumenge a la nit, posem-nos en l’escenari que no es produeixi el canvi que preveuen i que el PP manté el poder. ¿Què passarà?

Que Galícia seguirà amb un govern del PP.

¿I en el PSdeG?

Que acceptarà els resultats, com sempre fem; no com el PP, que els qüestiona quan no li beneficien.

En aquest escenari, ¿es veu candidat el 2028?

Tot això és especulatiu. Però hi haurà canvis i un govern progressista a Galícia.

Notícies relacionades

Van acusar el PP de nacionalitzar la campanya per la seva insistència en l’amnistia, però no sé si tantes visites de Pedro Sánchez i dels ministres socialistes no nacionalitzen també el PSdeG. ¿Vostè creu que donen una imatge de sucursal?

¿Què se suposa que ha de fer un president del poble? Preocupar-se pels problemes dels gallecs, revaloritzar les pensions, atraure fons europeus... Defenso la suma d’esforços entre les dues administracions. Quan ve el president del Govern o venen els ministres és perquè tenen molt a dir sobre Galícia. ¿La presència de Feijóo no és per nacionalitzar la campanya? ¿I parlar d’amnistia? Per cert, ara sabem que, mentre la criticava, el PP parlava de concedir a Puigdemont una amnistia i un indult. És vergonyós. Tant de bo hi hagi moltes nacionalitzacions per quan vinguin el president del Govern i els ministres a parlar de les coses que ens preocupen: la transició energètica, les drassanes, la sanitat...

Temes:

BNG Govern PSOE