El PP reconeix contactes «a títol personal» amb ERC per a la investidura

Rovira revela que Floriano va sondejar el suport dels republicans, mentre que el diputat popular afirma que va actuar al marge de la direcció. El líder conservador acusa la premsa de manipular.

Marta Rovira, Oriol Junqueras i Sergi Sabrià, a la seu d’ERC, aquest dilluns.

Marta Rovira, Oriol Junqueras i Sergi Sabrià, a la seu d’ERC, aquest dilluns. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La hipòtesi que el canvi de guió del PP del cap de setmana respon a una voladura controlada guanya punts. Marta Rovira (ERC) va explicar a SER Catalunya ahir al matí que el PP va contactar amb el seu partit aquest estiu per pactar la nova Mesa del Congrés i, després, la investidura del líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo.

Aquesta revelació arriba tres dies després que la direcció nacional presidida pel polític gallec donés a conèixer a 16 periodistes tres novetats de pes: la primera, que el partit havia estudiat durant 24 hores la possible concessió de l’amnistia (però va concloure que és inconstitucional) en el marc de les converses amb Junts; la segona, que no creu que es pugui provar que Carles Puigdemont va cometre delictes de terrorisme i, la tercera i última, que Feijóo estaria disposat a indultar l’expresident amb "condicions".

Aquesta esmena a la principal línia d’argumentació que el PP havia mantingut els últims mesos contra el Govern de Pedro Sánchez ha suposat un terratrèmol per al partit conservador, que aquest diumenge s’enfronta a unes eleccions a Galícia que haurien d’haver sigut una prova fàcil i ara se li ha complicat.

Exvicesecretari de Rajoy

Rovira va assenyalar directament Carlos Floriano com a encarregat d’executar aquests contactes. Floriano és diputat del PP al Congrés i en la dècada passada va arribar a formar part de la cúpula del partit com a vicesecretari general d’Organització amb Mariano Rajoy. El dirigent extremeny era, com Feijóo, senador l’anterior legislatura, una cosa que el va ajudar a enfortir la relació iniciada fa anys amb el cap de files en els seus viatges a Galícia. I aquest estiu, per a les eleccions generals, Feijóo va decidir incloure’l en les llistes del Congrés, la Cambra preferida pels parlamentaris.

"Ens va proposar que negociéssim, que parléssim [...]. Vam respondre que nosaltres no parlem amb el PP, que gràcies, però que no", va dir Rovira. Floriano va confirmar al cap de pocs minuts a EL PERIÓDICO aquesta informació. El diputat explica que va trucar a Ester Capella, consellera de Territori i exdiputada d’ERC al Congrés, que coneixia, per demanar-li el mòbil de Teresa Jordà, número dos dels republicans a la Cambra baixa. Segons Floriano, volia donar a Jordà la seva "impressió" sobre els resultats de les eleccions generals del 23J. El diputat va remarcar que aquestes converses les va impulsar "a títol personal", al marge de la direcció del PP. A més, va apuntar, hauria sigut "ingenu" per la seva banda pensar que es podria arribar a "algun acord" amb ERC.

Després de les paraules de Rovira i amb les brases encara vives de l’incendi provocat el cap de setmana per la cúpula, la direcció nacional va emetre un comunicat en el qual afirma que el PP "mai ha entaulat converses o negociacions amb ERC en el marc de la investidura" del líder conservador i afegeix que el contacte de Floriano va ser "de manera informal i col·loquial" a l’agost per dir-li que "haurien de deixar governar la llista més votada". Feijóo també va utilitzar l’adjectiu "informal" per qualificar les reunions amb Junts.

Notícies relacionades

Ahir al migdia, en un dinar míting a Oroso (la Corunya), el màxim dirigent popular va treure importància a la informació donada per Rovira. "No descarteu que demà diguin que he ofert el Ministeri de l’Interior a ERC i el Ministeri de Defensa al senyor [Arnaldo] Otegi", va declarar. "No penseu que això no és possible, perquè portem una insídia i una calúmnia rere l’altra", va afegir. Temorosos de l’impacte que puguin tenir en les eleccions gallegues les notícies sobre els contactes amb ERC i Junts, Feijóo i altres dirigents del PP acusen aquests dies de manipular 16 periodistes de diferents mitjans.

A ERC la seva confessió en aquest moment li permet atacar dos flancs: marcar perfil davant Junts i aprofundir en la polèmica que afecta el líder del PP.