El Govern central atia la distància entre el PP i Vox pels indults

Alegría afirma que "la mentida és l’únic projecte polític" dels populars i situa també els ultres com a víctimes

El Govern central atia la distància entre el PP i Vox pels indults

EP

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern i el PSOE continuen burxant en el gir d’Alberto Núñez Feijóo en les seves relacions amb l’independentisme català, després que fonts del PP expliquessin que estaven disposats a concedir un indult a Carles Puigdemont, que van arribar a estudiar la viabilitat d’una amnistia del procés i que no veien recorregut judicial en les investigacions per terrorisme a l’expresident de la Generalitat.

Els socialistes consideren que el gir pot posar en perill el futur del cap de l’oposició i la majoria absoluta del PP a Galícia, que diumenge celebra eleccions autonòmiques. Però ahir també van enfocar cap a un flanc nou dins de l’estratègia de desgast: la bretxa en aquest sensible assumpte entre els conservadors i Vox, el seu principal i gairebé únic aliat en comunitats i ajuntaments. "La mentida és l’únic projecte polític del PP", va assenyalar ahir després del Consell de Ministres la portaveu de l’Executiu i titular d’Educació, Pilar Alegría.

Des que va transcendir aquest cap de setmana la nova actitud de Núñez Feijóo amb Junts, que ha provocat un profund desconcert a les files populars, els socialistes havien posat l’accent en les diferències entre el discurs del cap de l’oposició cap als seus votants, a qui ha animat a manifestar-se en contra de l’amnistia i els indults, i el que pensava "en realitat". Però Alegría també va incloure entre les víctimes d’aquesta "mentida" el partit ultradretà que lidera Santiago Abascal.

"Llibertat sí, però llibertat per mentir sense taxes. Feijóo va parlar fins i tot amb l’apuntador. Mentint als seus votants, al seu partit i al seu soci, Vox. El seu balanç és mentida, opacitat i hipocresia", va continuar la ministra, que mentrestant va evitar donar detalls sobre l’estat de les negociacions amb els postconvergents per aprovar la llei d’amnistia, després que aquests votessin en contra de la norma a finals de gener al considerar que Puigdemont no quedava prou blindat davant els jutges.

El 21 de febrer, la comissió de Justícia del Congrés es reunirà per intentar segellar un pacte. Si no ho aconsegueix, es podria ampliar el termini d’esmenes 15 dies més. I si llavors l’acord tampoc és possible, decauria la carpetada judicial, sobre la qual Pedro Sánchez va forjar el suport de Junts i ERC a la seva investidura. Però el Govern no contempla aquest escenari. "L’objectiu és que aquesta llei valenta i reparadora surti endavant", va concloure la portaveu.

Notícies relacionades

L’opinió de Díaz Ayuso

Per la seva banda, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va tornar a referir-se ahir al tema de l’indult a Puigdemont i va ser contundent, informa Elena Marín. Després d’haver mostrat dilluns el seu rotund suport a Feijóo, ahir va rebutjar la possibilitat de perdonar les penes sota cap circumstància: "No s’ha d’indultar mai ningú que hagi comès greus delictes". I va afegir: "No som nosaltres els que hauríem d’estar parlant de condonacions, és la justícia espanyola la que decideix qui ha de complir unes penes o d’altres".