Els comicis del juny

Els Comuns ofereixen a Asens ser candidat a les europees

L’exlíder d’Unides Podem al Congrés decidirà en uns dies si accepta el càrrec, que es ratificarà en unes primàries

El seu paper com a negociador per a la investidura i la llei d’amnistia ha potenciat la seva figura

Els Comuns ofereixen a Asens ser candidat a les europees

SARA GONZÁLEZ

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Els Comuns han ofert a Jaume Asens ser el seu candidat a les pròximes eleccions europees. Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, el partit impulsa l’exlíder de Unides Podem al Congrés i exregidor a Barcelona perquè sigui el seu referent a Brussel·les, un rol que va exercir Ernest Urtasun durant gairebé 10 anys, fins que va ser nomenat ministre. Fonts del partit expliquen que les coordinadores de Catalunya en Comú, Ada Colau, Jéssica Albiach i Candela López, van traslladar la proposta a Asens ahir i que la seva resposta ha sigut que decidirà els pròxims dies si accepta el repte, que haurà de validar-se en un procés de primàries que el partit posarà en marxa a partir del consell nacional agendado per al 24 de febrer.

Una vegada sigui ratificat per la militància, caldrà veure en quina posició s’integrarà el candidat dels Comuns en la llista de Sumar, que encara no ha decidit qui serà el seu número u, tot i que la cúpula del carrer Marina dona per descomptat que estarà en un lloc preeminent. L’actual ministre de Cultura i exdirigent de l’extinta ICV va ocupar el tercer lloc el 2019, llavors fins i tot sota l’empara estatal de Podem. Malgrat que fa set mesos va anunciar el seu adeu de la primera línia de la política després de ser rellevat com a cap de llista en les generals, el resultat dels comicis del 23J van donar un tomb a la figura d’Asens, que ha augmentat la seva projecció els últims mesos com a negociador de Sumar tant per a la investidura de Pedro Sánchez com per a l’acord de la llei d’amnistia.

Tot i que havia estat un dels dirigents de confiança de Pablo Iglesias, va deixar la militància a Podem el desembre passat, sempre ha mantingut vincles amb tots els actors de l’espai i ara està ben ubicat en el cercle de confiança de Yolanda Díaz.

A la interna, tres motius han pesat per concloure que el perfil d’Asens "encaixa" en aquests moments perquè sigui eurodiputat. D’una banda, es reconeix la seva tasca com a negociador amb l’independentisme els últims mesos, rol que ha exercit sense que ostenti cap càrrec institucional. De fet, els últims dies els Comuns han defensat que és la via Asens la que s’està imposant en el pacte per a la llei d’amnistia i que la seva aposta per reformar el delicte de terrorisme pot ser una de les opcions per aconseguir l’entesa final va amb Junts després del veto de la setmana passada.

Notícies relacionades

El partit també ha arribat a la conclusió que Asens és un perfil que té notorietat i credibilitat per plantar batalla a la dreta i a l’extrema dreta i defensar l’amnistia, un dels filons que espremeran tant el PP com Vox per convertir les europees en una mena de plebiscit a Sánchez i els seus pactes amb l’independentisme. El dirigent, advocat de formació, té mili en la defensa de drets en l’àmbit social i del sobiranisme, una carta que els Comuns creuen que serà important jugar en el pròxim mandat a Brussel·les, on creuen que es dirimirà bona part de la judicialització del procés.

A més, després de quedar segons en les passades generals a Catalunya, el partit de Colau busca consolidar de nou aquesta posició a costa de seduir votants d’ERC i de la CUP, flanc que consideren que Asens pot cobrir, a més de remarcar també, apunten fonts del partit, que els últims mesos ha guanyat valoració entre l’electorat del PSC. Les últimes setmanes, els Comuns han estat valorant quines eren les seves possibilitats per competir en unes eleccions en què previsiblement es presentarà Carles Puigdemont.