Feijóo assegura que "vaig dir i dic no" a l’amnistia i a l’indult per a Puigdemont

El dirigent del PP afirma que no es donen les condicions per a la mesura de gràcia

Feijóo assegura que "vaig dir i dic no" a l’amnistia i a l’indult per a Puigdemont

PALOMA ESTEBAN

2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Alberto Núñez Feijóo surt al pas de les informacions sobre l’estudi que el seu partit va fer de la llei d’amnistia després de les exigències de Junts l’estiu passat i la possibilitat de valorar un indult per a Carles Puigdemont si es donaven les condicions necessàries, com entregar-se a la justícia. La tempesta política desencadenada va forçar que el líder del PP donés explicacions des de Ferrol, on ahir va fer campanya per a les eleccions gallegues.

La política nacional ha impactat de ple en els dies previs a una cita electoral del 18 de febrer crucial per als conservadors. "Seré molt clar i contundent", va advertir el dirigent del PP. I va afegir: "Vaig dir que no i continuo dient que no a qualsevol amnistia perquè és il·legal, inconstitucional i trenca el principi d’igualtat entre espanyols. Vaig dir i dic que no a qualsevol tipus d’indult perquè no es dona ni una de sola de les condicions per a cap possible indult. Ni una de sola".

Feijóo va tractar així d’explicar la posició del seu partit després que Puigdemont amenacés de revelar les converses que van tenir el PP i Junts l’agost després de la victòria electoral del PP. L’eurodiputat i expresident de la Generalitat responia en una carta a la investigació que el Parlament Europeu demana sobre les seves relacions amb Rússia i llançava una amenaça al PP: "Tot se sabrà".

"Zero procupació"

Després d’aquesta frase i les preguntes que sorgeixen –el Govern també va demanar explicacions–, fonts de la cúpula popular asseguraven tenir "zero preocupació", i reconeixien que sí que van estudiar durant 24 hores la petició d’amnistia de Junts, que van rebutjar per ser inconstitucional.

A més, al PP reconeixien que els indults "sempre són una possibilitat", també per a Puigdemont, que va fugir d’Espanya fa sis anys per evitar ser jutjat, sempre que es produeixin les condicions necessàries. Feijóo no les va esmentar ahir, però es referia a passar per la justícia, ser condemnat, renunciar a la via unilateral i el respecte de la legalitat.

Notícies relacionades

Aquesta és la posició que té el PP, que insisteix que no l’hi va oferir específicament a Puigdemont en aquestes converses de l’estiu passat. Les mateixes en les quals Junts va exigir una llei d’amnistia que el partit va estudiar i va analitzar per respondre que no hi havia possibilitats. Així ho van reconèixer fonts del màxim nivell del partit. Feijóo, des de Ferrol, va concloure: "Si l’independentisme vol amnistia, ja té Sánchez. Amb mi l’independentisme no pot comptar per a cap amnistia".

Els populars es queixen que el PSOE vol "enfangar la campanya", mentrestant. Feijóo va demanar que es jutgin "els fets". "Reiteraré no només el que diem, sinó el que fem. Ho hem fet des del principi i per això Sánchez és president i jo cap de l’oposició. L’amnistia i els indults m’han impedit ser president. Per a Sánchez ha sigut una oportunitat. Ell ha utilitzat l’oportunitat i jo m’he quedat amb els meus principis", va dir.