Mobilització en el sector agrari

La Generalitat suavitzarà les restriccions d’aigua per al camp

Els pagesos portaran a terme dimarts marxes lentes a Mercabarna, el port de Tarragona i la frontera de la Jonquera

La Generalitat suavitzarà les restriccions d’aigua per al camp

CARLOTA CAMPS SARA GONZÁLEZ

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, assegura que hi ha marge per flexibilitzar les restriccions per sequera que afecten els agricultors i els ramaders. "Hem d’aconseguir que les limitacions no siguin tan dures per al sector. Analitzarem com podem modular els percentatges que limiten el reg en un 80% a l’agricultura i l’ús de l’aigua en un 50% a la ramaderia", va informar després de participar en la sisena assemblea ciutadana pel clima celebrada a Girona.

Suavitzar les mesures del Pla Especial de Sequera és una de les reclamacions registrades aquesta setmana pels sindicats agraris al Parlament. Després que en últimes hores s’hagin reunit la taula agrària i l’Executiu català, Mascort va anunciar que el Govern analitzarà la proposta formal que realitzin els agricultors per mirar d’aplicar-la: "Modificarem el pla per suavitzar algunes restriccions, però encara hem de veure els detalls de la proposta per veure com la concretem".

De fet, el conseller va reconèixer que la restricció del 50% del consum per als ramaders no s’està aplicant al peu de la lletra. "Els animals han de continuar bevent i no té sentit reduir-los l’aigua a la meitat, perquè no es poden deixar morir les vaques lleteres", va detallar abans d’afirmar que s’està avançant per donar resposta a les exigències d’agricultors i ramaders.

Una altra petició del sector és eliminar l’excés de burocràcia, que col·lapsa les seves jornades. Mascort va recordar que hi ha una taula que treballa a simplificar aquesta paperassa: "Ja hem eliminat o ajuntat algun tràmit i posarem a disposició dels pagesos una finestreta única que faciliti el seu dia a dia". I va destacar les ajudes que s’han donat per a la recollida de l’oliva, acordades en les últimes hores. "No se’ls pot demanar paciència", va admetre el conseller, que entén l’enuig del sector i creu que tenen dret a reivindicar el que creuen que és just.

Mascort també va actualitzar l’escenari de crisi hídrica que viu Catalunya. "És una gran notícia que plogui", va celebrar, sobre les precipitacions d’aquest cap de setmana, tot i que no seran, ni de lluny, suficients per alleujar la situació: "La nostra obligació és allargar tant com puguem l’aigua que tenim, però no podem resistir una sequera de més de 40 mesos".

Segons el conseller, no es pot saber quan s’entrarà en la fase 2 d’emergència perquè depèn de l’aigua que es consumeixi i de les possibles pluges primaverals. Tot i això, va destacar que la ciutadania està gastant menys que anys enrere: "Al desembre, el consum va disminuir. I estic segur que quan tinguem les dades del gener es constatarà un altre petit descens. La gent està fent les coses bé".

Mobilitzacions a Catalunya

Notícies relacionades

La segona setmana de mobilitzacions agràries a Catalunya té un objectiu clar: els productes que arriben de països de fora de la Unió Europea (UE) i que aquí es comercialitzen a preus més barats, però que als seus països no han sigut cultivats sota els exigents criteris ambientals i de mà d’obra que aquí. "Són una competència deslleial en tota regla", denuncia Carles Vicente, responsable d’Organització d’Unió de Pagesos (UP), el sindicat convocant d’aquestes protestes.

Els pagesos han triat aquesta vegada tres punts clau en la distribució dels aliments extracomunitaris: el mercat central de Mercabarna, el port de Tarragona i el pas fronterer de la Jonquera. I cap a allà dirigiran els seus tractors aquest dimarts, amb marxes lentes. Dimecres es congregaran a Madrid, davant el Ministeri d’Agricultura, productors de tot Espanya.