El perdó al procés

La comitiva de la Comissió de Venècia examina la tramitació de l’amnistia

L’organisme europeu indaga a Madrid en els aspectes tècnics de la llei i rebutja pronunciar-se políticament sobre la idoneïtat de la mesura

La comitiva de la Comissió de Venècia examina la tramitació de l’amnistia

MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Set membres de la Comissió de Venècia van anar ahir d’un costat a l’altre de Madrid. Primer al Ministeri de Justícia, després al Congrés, d’allà a la seu del Consell General del Poder Judicial i, finalment, al Senat. Un tour complet per les institucions espanyoles amb un únic objectiu, recollir tota la informació possible sobre la llei d’amnistia. O, més ben dit, sobre la seva tramitació, sobre el procediment que s’està seguint per aprovar la norma i sobre si es compleixen o no les garanties de separació de poders. Deixant de banda els contradictoris discursos polítics dels partits, la Comissió va posar l’accent en els aspectes més tècnics de la llei, sense entrar a valorar la idoneïtat de la mesura de gràcia o el seu encaix constitucional.

Seguint un esquema amb dubtes i qüestions que va remetre el PP a la Comissió de Venècia quan va sol·licitar a aquest òrgan un informe sobre la llei, la comitiva es va reunir a primera hora del matí amb el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños. Fonts de Moncloa van explicar que el ministre va oferir "tota la col·laboració" i va defensar que la llei d’amnistia és "positiva" perquè contribueix a la "convivència" i respecta la Constitució i el dret europeu.

Les preguntes

Notícies relacionades

Però el plat fort va ser la reunió amb la comissió de Justícia del Congrés, on s’està tramitant la llei. Els set membres, reunits amb els portaveus de tots els partits, van centrar les seves intervencions al voltant de la tramitació de la llei. Van preguntar per què l’amnistia es vehicula com una proposició de llei –una iniciativa que va impulsar el grup parlamentari socialista– i no com un projecte de llei –reservat al Govern–; sobre si es van debatre les esmenes a la totalitat o sobre per què la mesura de gràcia no s’esmenta a la Constitució.

Al marge d’una intervenció inicial més política, els partits van tenir temps després per respondre totes aquestes qüestions. Sobre l’ús de la proposició de llei, el portaveu del PSOE, Francisco Aranda, va explicar que els indults són una "prerrogativa" del Govern, però que l’amnistia li correspon a les Corts Generals pel fet de tractar-se d’un assumpte polític. Altres formacions van assenyalar que les esmenes a la totalitat de PP i Vox van ser rebutjades per una àmplia majoria. I així, amb la resta de qüestions.