La JEC supervisarà els sondejos del CIS en període electoral

Una instrucció a dues setmanes de les gallegues inclou revisar les enquestes d’organismes públics per garantir la seva objectivitat

La JEC supervisarà els sondejos del CIS en període electoral

EP

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Si cada vegada resulta més ridícula la prohibició de publicar enquestes sobre la intenció de vot en els cinc dies previs a unes eleccions, ara la Junta Electoral Central ha pres la decisió de supervisar totes les enquestes que facin els organismes públics, com el Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) o el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), durant el període electoral per garantir "els principis d’objectivitat, transparència o igualtat".

En una instrucció adoptada en la reunió que la JEC va mantenir aquesta setmana, l’àrbitre electoral ha inclòs aquesta clàusula de control, sense especificar a què es deu. El text detalla que la Junta Electoral té la funció de "vetllar perquè les dades i informacions dels sondejos publicats no continguin falsificacions, ocultacions o modificacions deliberades". Amb tot, no detalla per què s’implanta aquest nou sistema de revisió de les enquestes.

Dels sis punts que es concreten en la instrucció, tan sols el quart fa referència a aquest control previ. Després d’assenyalar que els organismes dependents d’administracions públiques hauran d’informar dels sondejos que facin en període electoral i remetre a la JEC els qüestionaris, s’estableix que "si en vista de la informació remesa la Junta Electoral Central considera que l’estudi pot implicar riscos per a la garantia dels principis d’objectivitat, transparència o igualtat del procés electoral, adoptarà les mesures que consideri necessàries". No es determina quines.

La resta del text va dirigit a detallar una cosa que actualment ja està en la llei orgànica del règim electoral general i és que les formacions polítiques que es presenten a unes eleccions podran sol·licitar als organismes públics les dades obtingudes en els diferents sondejos i aquests els les hauran de donar en un termini de 48 hores.

En concret, el CIS, el CEO i la Fundación Pública Andaluza Centro de Estudios Andaluces (Centra) estaran obligats a informar la JEC durant els períodes electorals del començament d’una enquesta "que contingui preguntes sobre intenció de vot".

Sistema de mostreig

Notícies relacionades

L’informe que remetin haurà de detallar "les característiques tècniques de l’enquesta que es pretén fer, incloent-hi el sistema de mostreig, previsió de la mida de la mostra, marge d’error d’aquesta, nivell de representativitat, procediment de selecció dels enquestats, tècniques d’enquesta i dates previstes de realització del treball de camp i de la conclusió de l’estudi".

La Junta Electoral Central, per la seva banda, informarà les entitats polítiques que podran sol·licitar els resultats..