La Mesa del Parlament veu alterada la seva majoria per la baixa de dos diputats

El reglament de l’òrgan contempla que els seus membres puguin delegar el vot en les sessions plenàries i en casos degudament acreditats

La Mesa del Parlament veu alterada la seva majoria per la baixa de dos diputats

CARLOTA CAMPS

4
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des de fa gairebé dos mesos, la Mesa del Parlament té només cinc cadires ocupades, de les set atorgades. El motiu són les baixes mèdiques de dos diputats: la d’Aurora Madaula –que té un conflicte obert amb les files de Junts després de denunciar assetjament– i la de Ruben Wagensberg. Unes baixes que alteren les majories de l’òrgan rector de la institució a causa de la impossibilitat de delegar el vot. La conseqüència política d’això és que, actualment, el PSC té majoria a l’òrgan rector, al comptar amb dos vots. En canvi, ERC i Junts, que en el repartiment inicial van aconseguir dos representants, ara s’han quedat temporalment amb un sol vot cadascun, al mateix nivell que l’únic membre de la CUP.

El reglament del Parlament contempla que els diputats puguin delegar el vot en les sessions plenàries i en casos degudament acreditats –baixa per maternitat o paternitat, hospitalització, malaltia greu o incapacitat perllongada, però no hi ha cap consideració sobre què passa amb les absències en les reunions de la Mesa. És més, l’article 42.2 de la normativa parlamentària només contempla que, en cas d’empat per absència d’un membre, la presidència té un vot de "qualitat" per desempatar. En cap cas es contempla delegar el vot o mantenir les majories, i tampoc hi ha previsió d’introduir aquest canvi en la reforma del reglament actualment en tràmit. "Qui hi és vota i qui no hi és, no vota", resumeixen fonts parlamentàries.

Malgrat això, els partits implicats expliquen que, actualment, les baixes no estan perjudicant el dia a dia del Parlament, ja que la tensió a l’òrgan és menor que en altres èpoques. A diferència d’etapes anteriors, en ple apogeu del procés, el tensió en les reunions mensuals entre forces polítiques era una constant, habitualment per decisions a prendre a l’hora de rebre querelles, però actualment aquestes cites són molt més "plàcides" i la majoria dels acords es pren per consens. Tot i això, fonts de la institució reconeixen que la situació provocada per aquestes dues baixes és anòmala i que podria tenir afectacions en cas que arribés algun tema sensible, malgrat que la majoria independentista es manté per la suma d’ERC, Junts i la CUP, per molt que el PSC, com a partit, tingui més representació.

L’elecció de la Mesa

Però, ¿per què no es pot delegar el vot? "És un òrgan en el qual no hi som en representació dels grups corresponents, sinó que som elegits pel ple individualment", argumenta un dels seus membres. El sistema és el següent. En la primera sessió plenària, una vegada celebrades les eleccions, els partits proposen els seus candidats a presidir la Mesa, així com les seves vicepresidències i secretaries, que hauran de tenir l’aval del ple.

Per a l’elecció del president fa falta majoria absoluta i, si no s’hi arriba, surt elegit el postulant més votat d’entre els dos que hagin rebut més suports. Després, en una votació diferenciada i sempre amb urna i papereta, s’escullen els dos vicepresidents i els quatre secretaris. En la gran majoria de les ocasions, els grups acostumen a pactar abans el repartiment dels càrrecs per assegurar-se l’intercanvi de suports. Però tot i que sigui així, es tracta d’un càrrec a títol personal, que no pertany directament al partit, igual que passa amb l’acta de diputat. Una cosa de què s’ha queixat la presidenta del Parlament, Anna Erra, que va convidar a dimitir, sense èxit, Madaula per poder ser rellevada per algú de la seva confiança.

Hi ha un mecanisme, a través de l’article 180 del reglament del Parlament, que contempla una possible revocació del càrrec. Tanmateix, és molt difícil de fer prosperar i ni tan sols es va intentar aplicar amb el cas de Laura Borràs, malgrat que la majoria dels diputats de la Cambra catalana estaven d’acord a rellevar-la i acabar amb la interinitat parlamentària que va provocar la seva suspensió. Només es pot activar si el firmen tres grups parlamentaris que representin, almenys, un terç de la Cambra. A més, s’ha d’acompanyar d’una justificació i, per retirar-li el càrrec definitivament, la votació ha de comptar amb una majoria de vots en el ple.

Notícies relacionades

Reforma del reglament

En aquests moments, l’actual reforma del reglament del Parlament té a sobre de la taula diverses possibilitats per canviar aquesta situació. Justament, va ser el cas de Borràs el que va motivar inicialment una proposta del PSC per incloure al reglament la possibilitat de cessar qualsevol membre de la Mesa, inclosa la presidència. En la seva aposta inicial plantejaven que n’hi hagués prou amb la majoria absoluta, però, després de rebre diverses crítiques, van augmentar el requisit fins a "tres cinquenes parts" de l’hemicicle (81 diputats). En canvi, cap partit ha plantejat la possibilitat de delegar el vot en aquest òrgan, malgrat ampliar els supòsits en els quals es permet encomanar el posicionament en el ple.