Presumptes tripijocs a l’ajuntament

La policia detecta irregularitats en contractes municipals de BCN en època de CiU

Els Mossos i la Guàrdia Civil sospiten de les adjudicacions a l’audiovisual Triacom, administrada per l’exgerent de TV-3 Oriol Carbó

Els agents van analitzar expedients de contractació vinculats al servei d’atenció 010

La policia detecta irregularitats en contractes municipals de BCN en època de CiU

J. G. ALBALAT ÁNGELES VÁZQUEZ

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Civil van detectar tripijocs i irregularitats en l’adjudicació per part de l’Ajuntament de Barcelona durant el govern de CiU (2011-2015) a l’empresa audiovisual Triacom, administrada per l’exgerent de TV-3 Oriol Carbó i que està sent investigada pel presumpte finançament de Convergència Democràtica (CDC) a l’Audiència Nacional, segons un informe policial a què va tenir accés EL PERIÓDICO i que va ser entregat abans de finalitzar l’any al Jutjat Central d’Instrucció número 5. Aquest assumpte és una derivada del cas 3% pel suposat pagament de comissions a CDC a canvi d’obra i serveis públics que està pendent de judici.

Els agents, en funcions de policia judicial, van analitzar set expedients de contractació gestionats per l’ajuntament entre el 2012 i el 2015, vinculats a dos tipus de campanyes publicitàries: una de relacionada amb el servei d’atenció 010, que l’informe denomina Microespais, i una altra amb les càpsules audiovisuals anomenades Smartcity.

Els Mossos i la Guàrdia Civil van trobar irregularitats en aquestes adjudicacions, que van des de sospites sobre acords entre les empreses relacionades entre si per participar en els concursos fins al pagament d’un preu elevat per productes senzills i l’existència de presumptes factures falses per part de Triacom per a la desviació de fons a altres societats.

En alguns casos, el resultat econòmic estranyament va arribar a ser deficitari per a Triacom, que, al seu torn, subcontractava altres empreses. El dictamen entregat a l’Audiència Nacional afirma que "no té sentit econòmic que Triacom participés en la producció de projectes per a l’ajuntament durant quatre anys consecutius acumulant pèrdues". I afegeix: "Per a una empresa amb una àmplia experiència en el món audiovisual resulta injustificable el fet que any rere any s’encarregués de la producció d’aquestes campanyes sent deficitàries". Aquestes pèrdues, apunta, "podrien deure’s a la falsedat d’algunes factures", cosa que "afavoriria la desviació de fons a terceres empreses o persones", que no es detallen.

Microespais publicitaris

Notícies relacionades

Els microespais publicitaris sobre el telèfon 010 van ser impulsats, segons els Mossos i la Guàrdia Civil, des de la Direcció d’Atenció Ciutadana, que depenia directament de la Direcció de Comunicació i Atenció Ciutadana quan Marc Puig Guardia (ex alt càrrec de la Generalitat i exdiputat) en va ser el responsable.

Els investigadors argumenten que de l’estudi de la facturació i els comptes bancaris d’Oriol Carbó, administrador de Triacom, en "van aflorar una sèrie de connexions" entre aquest productor audiovisual i Marc Puig, que no ha declarat encara com a imputat davant el jutge Santiago Pedraz. Com a exemple assenyalen la compra conjunta d’una casa a la Cerdanya el 2009, l’existència d’un compte conjunt o un deute de Marc Puig que "finalment no es va cobrar i es va comptabilitzar com una pèrdua". Puig va ser, a més, fundador d’una empresa, Emocional, que el 2008 va passar a mans del cunyat de Carbó. Aquesta va facturar a Triacom el 2012 com a subcontractada per una de les feines.