Un viceconseller, ariet del Govern

El fins ara director de l’Oficina d’Estratègia i Comunicació del cap del Govern assumeix un nou càrrec regulat per la llei de la presidència de la Generalitat. Sabrià continuarà sent el braç executor d’Aragonès, tot i que algunes veus li atribueixen més poder que els consellers.

uqfhgffxzljtvo77nmqhs1100

uqfhgffxzljtvo77nmqhs1100

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan avui acudeixi a treballar, Sergi Sabrià ho farà al seu mateix despatx de sempre situat a una de les ales del Pati dels Tarongers de la Generalitat. No obstant, ja no exercirà de director de l’Oficina d’Estratègia i Comunicació del president, sinó com a flamant viceconseller d’Estratègia i Comunicació del Govern. La decisió de Pere Aragonès de crear un viceconseller és el canvi que més ha sorprès en la remodelació del Govern que va anunciar ahir. ¿D’on surt aquesta denominació?

La figura del viceconseller està regulada per la llei de la presidència de la Generalitat. En el seu article 24 diu que els consellers que ho desitgin podran assignar-se un "comissionat" per encarregar-li una tasca d’un "àmbit d’actuació específic". Una mena de comodí per desenvolupar una missió concreta i amb el reconeixement de ser un "alt càrrec" de la Generalitat. Si el comissionat en qüestió està adscrit al Departament de Presidència, com el cas de Sabrià, és quan podran denominar-se "viceconsellers".

A la pràctica, Sabrià portarà a terme la mateixa tasca que fins ara: ser el braç executor del president perquè funcioni l’engranatge de la Generalitat. "A nivell estratègic, de relat i de coordinació, és la figura clau del Govern. És qui fa que les coses passin", explica una veu de la Generalitat. "És la mà dreta del president, el dels projectes estratègics com l’aeroport, Rodalies o el diàleg", explica una altra. Altres veus el situen amb més poder que els consellers, tot i que mai hagi tingut el rang. El que és clar és la seva ascendència directa en el president.

Malgrat no canviar de despatx, ni el nucli de les seves funcions, el nou càrrec de Sabrià sí que comportarà tres matisos per tenir en compte. Primer, l’estatus de viceconseller suposa un reconeixement del president de cara al públic. En segon lloc, la llei li permetrà a partir d’ara assistir quan se’l requereixi a les reunions del Govern, és a dir, conèixer de primera mà i intervenir directament en les deliberacions del president i dels consellers.

Notícies relacionades

Finalment, Aragonès també preveu donar-li més rellevància en els mitjans de comunicació. Aquesta és una de les qüestions en les quals fan més èmfasi des del Palau de la Generalitat. Amb Sabrià de viceconseller volen sumar una "altra veu" reconeixible en els mitjans a part de la del president o la de la portaveu, Patrícia Plaja. A més que, en contraposició a un president més "institucional", pugui posicionar-se de manera més "contundent".

Sabrià no serà el primer viceconseller de la Generalitat. Entre el 2018 i el 2021 Pau Villòria va exercir de viceconseller pel Desplegament de l’Autogovern. La seva missió va ser la de llistar i analitzar tots els greuges per l’aplicació de l’article 155 de la Constitució que va suspendre l’autonomia catalana. Entre el 2008 i el 2011 Roser Clavell va exercir de viceconsellera d’Afers Estrangers. Aquest va ser un moviment del llavors vicepresident Josep-Lluís Carod-Rovira per mirar de donar més presència a la política exterior. Però si Villòria i Clavell van passar sense gaire notorietat, amb Sabrià s’intentarà el contrari.