Junts reivindica haver obert el debat sobre immigració i multireincidència

La direcció postconvergent defensa parlar d’un tema que «preocupa socialment». L’objectiu és evitar que el capitalitzi el partit ultra d’Orriols

Junts reivindica haver obert el debat sobre immigració i multireincidència

Fidel Masreal

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts per Catalunya ha obert el debat sobre la immigració i l’eventual expulsió de delinqüents multireincidents. I ho ha fet a consciència i amb un elevat grau de cohesió interna. La direcció considera que, malgrat que està per concretar el pacte amb el PSOE per a la delegació de competències a la Generalitat, prendre la iniciativa ha sigut encertat perquè la qüestió migratòria preocupa socialment i la possible irrupció de l’extrema dreta independentista de Sílvia Orriols al Parlament havia de ser tapada per part del partit per no perdre vots. Haver generat malestar en el Govern d’ERC és, a més, un element que cohesiona JxCat en un moment en què el partit viu alguna turbulència interna, sobretot en el seu grup parlamentari.

"Hem d’afrontar la qüestió del sentit de comunitat nacional, de la identitat compartida, cal treballar en un contracte social que abordi matèries com drets i deures o l’ús de l’espai públic. Hi ha un excés de bonisme i d’adoctrinament", reflexiona un dirigent de la formació. La seva idea és compartida: s’ha de parlar del fenomen migratori i de qüestions com els menors no acompanyats, l’ús del vel o el racisme dels més joves.

Condicions per a la investidura

L’expresident Carles Puigdemont ja va marcar el camí quan al setembre va fixar les condicions per a la investidura de Pedro Sánchez i en aquesta intervenció a Brussel·les va fer referència explícita al percentatge d’immigració que hi ha a Catalunya. La victòria de l’extrema dreta independentista a Ripoll, va fer saltar les alarmes i fins i tot la presidenta del partit, Laura Borràs, va suggerir la idea de deixar marge a un possible acord amb Orriols.

Internament, s’assegura que el debat sobre els delinqüents multireincidents no és el mateix que el debat sobre immigració. Però el cert és que ha sigut el mateix secretari general, Jordi Turull, que ha afirmat públicament que JxCat reclama les competències en immigració per decidir si expulsar o no a aquest perfil de delinqüents i sota quines condicions. I és que en general la idea a Junts és que aquesta és una opció que ha de ser considerada, amb tots els matisos i de manera quirúrgica. "S’ha de solucionar el problema, per la via de la reforma del Codi Penal i en el cas dels estrangers sense papers, tot i que no sempre és fàcil, estic d’acord a tornar-los al seu país", opina un càrrec del partit que coneix l’àmbit de la seguretat, i assegura que aquests delinqüents no sempre responen a un problema socioeconòmic de precarietat, sinó que en determinats casos són el seu modus vivendi.

Si bé el partit confia que el fenomen d’Orriols es desfarà de la mateixa manera que es va inflar gràcies a la seva presència mediàtica i a bussejar en un caldo de cultiu de tensió social a Ripoll després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, l’anàlisi interna és clara: "Fa les preguntes adequades, però amb respostes monstruoses". La convicció de nou és que "no podem ignorar l’elefant que està instal·lat" en la societat catalana. "Ningú parla d’això, i quan es governa, encara menys; algun tipus de reforma o revisió hi ha d’haver, i el primer a parlar d’expulsions va ser el ministre Alfredo Pérez Rubalcaba, del PSOE, i el tripartit, com va recordar Turull", apunta un càrrec que coneix directament la situació de Ripoll i que, davant Orriols, proposa la recepta següent: "Parlar de la qüestió i de les derivades culturals, socials, educatives i de seguretat i trobar solucions perquè no les capitalitzi la ultradreta. No amagar el cap com els estruços". "És un tabú", afegeix.

Amb tot, aquest discurs conviu amb altres, com el que figura en un document intern, publicat per EL PERIÓDICO, molt més integrador i que es pregunta quants immigrants porta Junts a les seves llistes. "S’ha de tractar la reincidència dels delinqüents, però no assenyalem col·lectius", apunta una persona de l’executiva, que demana un debat rigorós. Amb tot, aquesta persona coincideix amb el diagnòstic general: "El problema existeix".

Notícies relacionades

Per això Junts enarborarà, en la seva convenció sobre la matèria, qüestions com el repartiment d’immigrants (Junts creu que arriba a Catalunya una xifra més elevada del que li tocaria proporcionalment), la millora dels ingressos per fer polítiques d’integració social, abordarà la qüestió del català i també de la seguretat. Continuarà combinant un discurs integrador amb el de la seguretat per captar votants descontents, competir amb Orriols sense imitar-la i confrontar-se amb les polítiques més progressistes.

Junts considera que, encetant aquest meló, està tapant la ferida d’Orriols, que agafa les regnes de la immigració i que, a més, ha provocat un "atac de gelosia" a ERC a causa del pacte pel qual el PSOE es compromet a desplegar una llei de delegació de competències sobre immigració a la Generalitat, tot i que tot quedi a l’espera de concretar-se en una llei orgànica que, com va avançar aquest diari, presentaran conjuntament al Congrés.