Junts expulsarà la diputada Casol si no dimiteix

L’informe del Parlament sí que apunta situacions de "masclisme" i "exclusió"

Junts expulsarà la diputada Casol si no dimiteix

FIDEL MASREAL CARLOTA CAMPS

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La cúpula de Junts vol que la diputada Cristina Casol torni la seva acta i avisa que, si no ho fa, serà expulsada del partit. Així ho va acordar dimecres a la nit la permanent del partit independentista, segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, després de rebre el resultat de l’informe de l’Oficina d’Igualtat del Parlament, que va considerar que no hi havia "fets provats" en la denúncia d’assetjament per raó de gènere que la parlamentària per Lleida va posar contra la direcció del seu grup parlamentari i que va obligar la Cambra a activar el protocol contra l’assetjament.

No obstant, l’informe –avançat per aquest diari– sí que considera que diverses situacions de tensió interna al partit tenen una base "fortament patriarcal" i que hi ha un "ambient de treball en què el masclisme més cultural està arrelat". A més, veu indicis de "situacions d’exclusió i aïllament de manera habitual" a les files parlamentàries de la formació i avisa que l’existència de "dues faccions polítiques enfrontades facilita les situacions de conflicte interpersonal i la reaparició de situacions d’assetjament i discriminació si hi ha asimetries de poder".

Proposta d’una comissió

Notícies relacionades

El text també aprofita per proposar al partit la creació d’una comissió de feminismes i per instar-los a assistir a les formacions que porta a terme la Cambra en aquesta matèria, tot i que conclou que en la majoria de les 10 situacions denunciades per la parlamentària "no s’ha pogut acreditar", almenys no de manera completa –tot i que alguna d’aquestes sí que parcialment–, cap de les situacions d’assetjament o discriminació prevista en el protocol del Parlament.

El partit no pot retirar l’acta de diputada a Cristina Casol, ja que la credencial és personal, però el que sí que pot fer és expulsar-la de la formació i del grup parlamentari. En aquest cas, quedaria com a diputada no adscrita i passaria a formar part del grup mixt, on es troben els tres diputats del PP i un exmembre de Vox que va decidir trencar amb la formació ultra. Teòricament, el resultat d’aquesta investigació interna del Parlament no hauria d’haver sortit a la llum, però es va filtrar. n