El TC empara Otegi i anul·la per segon cop una sentència del Suprem

El TC empara Otegi i anul·la per segon cop una sentència del Suprem

EP

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Cristina Gallardo

El Tribunal Constitucional estudiarà al seu primer ple del 2024, previst per a la setmana que ve, els recursos presentats pel líder d’EH Bildu Arnaldo Otegi i l’exdiputat de Podem Alberto Rodríguez. El primer, contra la sentència del Suprem que va ordenar repetir el judici en contra seu per la constitució de Bateragune, després que el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) condemnés Espanya per la falta d’aparença d’imparcialitat d’una magistrada, i el segon, contra la multa del Suprem i que li va suposar la pèrdua de l’escó al Congrés.

Notícies relacionades

Les deliberacions partiran de propostes favorables a estimar els recursos presentats pels dos polítics, van informar a EL PERIÓDICO fonts de l’alt tribunal. En el cas d’Otegi serà la primera vegada que la proposta de resolució del magistrat Juan Carlos Campo sigui estudiada pel ple del Constitucional, mentre que el recurs d’Alberto Rodríguez ja l’ha començat a estudiar anteriorment, i per aquesta raó aquesta vegada té possibilitats reals que sigui resolt. La proposta de resolució s’adapta al criteri de la majoria, que passa per estimar el recurs de l’exdirigent de Podem per vulneració del principi de legalitat.

La vegada anterior que el recurs de Rodríguez va ser estudiat pel ple del Constitucional, la majoria dels magistrats es van mostrar a favor de concedir-li l’empara, però es van dividir a l’hora de les raons per les quals concedir-la. Uns s’inclinaven per considerar-lo víctima d’una desproporció de la pena, a l’entendre que, malgrat ser una multa de mes i mig, li va suposar la pèrdua de l’escó, mentre que d’altres van advocar per declarar que s’havia vulnerat el principi de legalitat amb la seva condemna. La magistrada María Luisa Segoviano va decidir al novembre retirar la seva ponència inicial a favor de la desproporció i modificar-la per adaptar-se al criteri majoritari.