Feijóo s’obre a rectificar la idea de dissoldre partits

El líder del PP planteja ara que la mesura s’apliqui només en casos "molt agreujats"

Feijóo s’obre a rectificar la idea de dissoldre partits

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, es va obrir ahir a modificar la seva proposta per dissoldre partits polítics o organitzacions que promoguin referèndums il·legals o declarin la independència. La setmana passada, el seu partit va registrar una esmena a la totalitat a la llei d’amnistia amb un text que inclou una reforma del Codi Penal per incorporar aquesta mesura. Era la més nova de totes, una idea que el partit mai havia esbossat fins ara, ni tan sols quan Mariano Rajoy era president del Govern central i Carles Puigdemont va declarar la independència de Catalunya.

En una entrevista a Onda Cero, Feijóo va mostrar la seva disposició a poder modificar aquesta proposta perquè la dissolució arribi només a casos "molt agreujats". El text actual del PP, tal com està en l’esmena registrada, recull la dissolució "tret que la persona jurídica realitzi abans de l’obertura de judici oral actes inequívocs de col·laboració activa dirigits a l’esclariment dels fets i la restauració de l’ordre constitucional, cas en què se li imposarà la pena de suspensió d’activitats de sis mesos a cinc anys o pena de multa de sis mesos a cinc anys".

L’esmena a la totalitat del PP que inclou aquesta proposta, no obstant, serà tombada aquest dimecres amb els vots del PSOE, Sumar, ERC, Junts i la resta de socis de Pedro Sánchez. El partit conservador podrà aclarir la seva mesura a la tribuna, però haurà d’esperar a tenir una majoria suficient al Congrés per poder portar-la a terme.

En l’entrevista, Feijóo va mostrar el seu malestar pel fet que el seu partit no hagi fet "un mínim de pedagogia i d’explicació" sobre l’esmena i que la presentés sobre la botzina, el 3 de gener, el dia límit. L’encarregat de fer-ho va ser Miguel Tellado, el seu portaveu al Congrés dels Diputats i un dels fidels que es va emportar de Galícia.

Falta de "pedagogia"

Al ser preguntat pel fet que aquesta proposta del PP hagi sigut criticada per tots els mitjans de comunicació de forma unànime i si això l’ha portat a fer alguna reflexió, Feijóo ha tornat a admetre que a la seva formació li ha faltat fer "pedagogia" amb aquest assumpte i que assumeix que "una qüestió d’aquest tipus necessita una explicació més detallada".

Notícies relacionades

El líder del PP va indicar que, des de l’any 2012, "els partits polítics poden incórrer en causes de dissolució" i va afegir que "hi ha 35 causes de dissolució de partits polítics". Al seu entendre, es tracta d’"enfortir l’Estat" i la "democràcia".

El cap dels populars va recordar que al seu programa electoral de les generals del mes de juliol i al seu discurs d’investidura va plantejar tipificar el delicte de referèndum il·legal, encara que no va parlar del tipus penal relatiu a dissoldre partits. La diferència, va afegir, és que aleshores el PSOE no defensava l’aprovació de l’amnistia del procés.