El PP planteja dissoldre partits que promoguin referèndums il·legals

Els populars demanen una reforma del Codi Penal que inclou presó per als que declarin la secessió d’un territori > Adverteixen que els independentistes busquen impunitat «en el futur»

El PP planteja dissoldre partits que promoguin referèndums il·legals

Eduardo Parra / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El PP va registrar ahir al Congrés un text alternatiu a la llei d’amnistia impulsada per Pedro Sánchez i els seus socis parlamentaris. En aquesta esmena a la totalitat de la norma, els populars plantegen una reforma del Codi Penal que inclou tres mesures principals: la dissolució dels partits polítics que promoguin un referèndum il·legal d’independència; penes de presó de 5 a 10 anys per a l’autoritat que promogui l’incompliment de les lleis o les resolucions judicials o declari la independència, i penes de presó d’un a cinc anys per als que convoquin o facin actes per portar a terme una consulta il·legal. Són, per al PP, delictes de "deslleialtat constitucional".

Els conservadors proposen omplir de "contingut" els articles, del 544 al 547, que va deixar buits la derogació del delicte de sedició, que Sánchez va impulsar el novembre del 2022 per assegurar-se el suport d’ERC als Pressupostos de l’any següent. En l’exposició de motius, el PP afirma que l’amnistia és una "imposició d’una minoria de polítics que delinqueixen a la immensa majoria de ciutadans que estan subjectes a la Constitució i la llei" i afegeix que els independentistes pressionen Sánchez per "arribar a la impunitat pels fets passats i per assegurar-se la impunitat en el futur".

Sense opcions d’èxit

Els nous articles redactats pels conservadors suposarien, segons la seva opinió, l’"enfortiment" de l’Estat de Dret per "corregir la regressió" de les decisions del PSOE i els seus socis. El PP també destaca que el mateix Sánchez i la resta de membres dels seus governs aquests anys rebutjaven l’amnistia i que la "sobtada mutació en constitucional" es deu només a la necessitat dels set vots de Junts per tirar la investidura endavant.

Els populars no tenen suficients suports al Congrés dels Diputats perquè aquesta esmena a la totalitat tiri endavant i aconsegueixi tombar la llei d’amnistia. No ho aconseguirà tampoc Vox, que va registrar ahir un altre text alternatiu.

"Sánchez els ha deixat les de mans lliures [als independentistes] per tornar a fer-ho si és el que volen. I els independentistes diuen que és el que volen [...]. Bloquejar l’amnistia és un dels nostres mandats fonamentals aquesta legislatura", va dir a la premsa Miguel Tellado, portaveu del PP al Congrés quan va donar alguns detalls superficials de l’esmena.

En l’article del Codi Penal en el qual inclouen la dissolució de la "persona jurídica" (com els partits polítics) que convoqui un referèndum il·legal, s’apunta que es podrà evitar aquest càstig si es fan "abans de l’obertura de judici oral actes inequívocs de col·laboració activa dirigits a l’esclariment dels fets i la restauració de l’ordre constitucional". En aquest cas se li imposaria la pena de suspensió d’activitats entre sis mesos i cinc anys o el pagament d’una multa diària de sis a cinc anys per l’import que decideixi el jutge.

Aquesta mesura hauria suposat la dissolució de Junts o ERC en el procés del 2017 i que el president de llavors, Mariano Rajoy (PP), no es va arribar a plantejar. La diferència, apunten fonts de la direcció popular ara, és que Sánchez ha "derogat el delicte de sedició i ha reformat la malversació" per guanyar-se el suport de les formacions independentistes catalanes i ha restat "escut de protecció" a l’Estat.

Es dona la circumstància que, fa tot just sis setmanes, el PP va tombar una moció de Vox al Senat que demanava la il·legalització dels partits independentistes "pels seus constants intents d’alterar la pau pública, la convivència i d’acabar amb la democràcia". Els populars, en canvi, ho defensen de cara al futur.

Notícies relacionades

Vox proposa presó per negociar amb Puigdemont

L’esmena a la totalitat contra la llei d’amnistia presentada per Vox planteja penes de sis a deu anys de presó per negociar assumptes parlamentaris amb condemnats o pròfugs de la justícia. Si els populars han aprofitat el text de la seva esmena per plantejar la dissolució dels partits que convoquin un referèndum il·legal, Vox ha anat un pas més enllà. A més d’insistir en la il·legalització dels partits independentistes, proposen actuar contra «els que cooperessin, col·laboressin, es reunissin o facilitessin actuacions a fi de negociar els assumptes tramitats a les Corts Generals amb els que haguessin sigut condemnats per sentència judicial o estiguessin processats o sostrets a l’acció de la justícia, per algun dels delictes sancionats en els títols XXI, XXII o XXIII d’aquest Llibre II» del Codi Penal. És a dir, delictes contra la Constitució o l’ordre públic, com la sedició, atemptats contra l’autoritat o desordres públics. En els supòsits entrarien tots els condemnats pel procés i els fugits com Puigdemont. 

Temes:

Vox