El PSOE i el PP creuen retrets pel ninot de Sánchez apallissat

Els socialistes estudien les imatges per denunciar per un presumpte delicte d’odi

El PSOE i el PP creuen retrets pel ninot de Sánchez apallissat

PILAR SANTOS JUAN RUIZ SIERRA

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’última nit del 2023 ha deixat notícia de nou davant la seu principal del PSOE, al carrer de Ferraz, a Madrid. Des de principis de novembre, grups d’ultradreta i del partit de Vox han estat convocant protestes contra la llei d’amnistia davant l’edifici i, a Cap d’Any, diverses desenes de persones també van anar a mostrar el seu rebuig contra el Govern central i van acabar apallissant una pinyata que representava el cap de l’Executiu, Pedro Sánchez. "Roig de merda, cobra, que és el que et mereixes" o "cal acabar amb ell" van ser alguns dels crits que van quedar gravats i que alguns van retransmetre en directe per les xarxes socials.

El PSOE considera que aquest fet és conseqüència de la polarització que creu que el PP està encoratjant i, en l’equip jurídic del partit, s’estan estudiant els vídeos i les fotografies per presentar denúncia per delicte d’odi. "El PP ha lligat la seva sort a la de l’extrema dreta i ja és incapaç de condemnar actes repulsius com els que es van viure a Ferraz, on es va insultar de manera greu el president del Govern", es va queixar ahir María Jesús Montero, vicepresidenta primera del Govern i número dos del PSOE en la xarxa social X.

Ni el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ni la secretària general del partit, Cuca Gamarra, s’han manifestat públicament sobre aquest episodi, tot i que fonts de la direcció sí que van reaccionar recordant que, en aquesta concentració de Cap d’Any, "també es va insultar d’extrema gravetat càrrecs del PP". En qualsevol cas, van transmetre el seu rebuig de l’esdevingut davant Ferraz. "No ens agrada el que va passar aquella nit i tot el que no entri dins dels límits del respecte compta amb el nostre rebuig i condemna", van assegurar.

Altres casos

Però els conservadors, alhora, consideren que el PSOE està sent incoherent amb els límits que posa a la llibertat d’expressió, segons a qui afecti. Diuen els populars que al partit socialista no "li sembla malament a nivell penal que es cremin fotos del Rei o la bandera d’Espanya" mentre "es mostra indignat per una pinyata amb la cara de Pedro Sánchez". "¿Què opina el PSOE dels insults a [José Luis Martínez] Almeida per part dels mateixos que van colpejar la pinyata? ¿I de la crema de ninots amb la imatge de Feijóo a Galícia? ¿I de la crema d’imatges del president del PP en la Diada?", es pregunten en la direcció del PP.

En els últims anys, el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ja ha advertit els tribunals espanyols que cremar fotos del Rei no és delicte, sinó una forma de llibertat d’expressió política. De fet, el PSOE, en el seu moment, es va mostrar partidari de modificar el Codi Penal per ajustar-se a la doctrina dels magistrats d’Estrasburg.

Notícies relacionades

Els socialistes, en qualsevol cas, desdenyen les "condemnes genèriques" del PP i no volen que introdueixin "peròs" en el seu comentari. I recorden que el PSOE va rebutjar de manera immediata els insults proferits contra l’alcalde de Madrid en aquesta mateixa protesta de Cap d’Any.

El partit de Sánchez troba a faltar un missatge clar de Feijóo després dels "mesos de setge a la seu de Ferraz". "Ja no ens valen els peròs, perquè els peròs són justificatius de les accions", va afirmar Patxi López, portaveu del grup parlamentari del PSOE, en declaracions a la cadena SER. Per ara, Núñez Feijóo, líder del PP, guarda silenci.