Feijóo assumeix el desgast pel mediador europeu amb Sánchez

El PP veu "positiu" haver mogut el Govern de la seva posició i aspira a una nova llei

Feijóo assumeix el desgast pel mediador europeu amb Sánchez

paloma esteban

3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Feia mesos que les converses entre el Govern i el PP per renovar el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) estaven encallades. La desconfiança era i continua sent total en un punt en què la Moncloa culpa els conservadors de ser els únics que bloquegen, mentre que Génova defensa la necessitat d’un nou sistema d’elecció per als vocals. Però en el PP també admeten que necessitaven una "novetat discursiva" per sortir del "bucle" en què estava el debat i, de passada, forçar el Govern a moure la seva posició. I per això fa uns dies van prendre la decisió de proposar que la Comissió Europea s’ocupi de monitoritzar les converses.

Això implica de facto l’entrada d’un tercer actor en la negociació. Els populars s’esforcen per desvincular la mediació europea dels verificadors pactats entre el Govern i els partits independentistes. Posen el focus en què les institucions europees "tenen delegada la sobirania nacional" i que les persones que podrien ser al capdavant d’aquesta supervisió, el comissari Didier Reynders o la vicepresidenta Věra Jourová, "no comparteixen perfil precisament" amb el diplomàtic salvadorenc que tant critica el PP. Però en el nucli dur d’Alberto Núñez Feijóo assumeixen que rebran atacs i crítiques, especialment del seu rival per la dreta i soci en diferents governs, Vox.

Atacs de Vox

El partit de Santiago Abascal es va afanyar a fer notar "la seva preocupació" després de conèixer-se les conclusions de la reunió entre Sánchez i Feijóo al Congrés aquest divendres. Van centrar ràpidament el tret a la figura de la mediació internacional, per molt que recaigui en la Comissió Europea. "Estem perplexos davant la proposta que la renovació de la justícia espanyola es faci amb la mediació d’Europa. No podem entregar les qüestions nacionals als organismes supranacionals", insistien fonts de l’extrema dreta.

En l’entorn del líder popular van assumir ràpidament aquesta crítica insistint que "l’obligació de Feijóo és la que és" i passa per intentar sortir del bloqueig. Les paraules de la ministra portaveu, Pilar Alegría, parlant de la Comissió com l’agent que "mediarà i verificarà" també va ser advertit dins de Génova.

El risc més gran de la proposta de Feijóo era precisament aquest: que el marc dels mediadors, que tant critiquen en el PP i del qual estan fent bandera d’oposició, pugui saltar pels aires al comptar ara ells amb un. En la direcció popular són molt crítics amb aquesta possibilitat, retraient que es puguin fer comparacions entre verificadors estrangers i la supervisió de la Comissió Europea que fa mesos que es pronuncia al respecte. Per a Vox aquest acostament entre PP i PSOE és "el pitjor emblanquiment possible" per a Sánchez en meitat dels seus acords amb els independentistes i a punt de consumar-se la moció de censura a Pamplona per la qual els socialistes entregaran el bastó de comandament a EH Bildu.

Notícies relacionades

Abans de la reunió fonts de Génova asseguraven que portarien una proposta a què el Govern "no podria dir que no". La idea va arribar després d’un temps en què el PP tenia dificultats per marcar el pas i sortir del "bucle" del Consell. Els populars han anat canviant de posició.

En la seva investidura, que va resultar fallida, Feijóo va continuar defensant la nova llei, tot i que es va obrir de nou a renovar amb l’actual sistema el CGPJ, sempre que la reforma legal arribés de manera simultània. Tornava, d’alguna manera, a la posició anterior. I aquesta és la que defensa ara sota supervisió, la gran novetat, de la Comissió Europea.

Temes:

Govern Vox