Sánchez i Feijóo pacten que Brussel·les supervisi la renovació del CGPJ

La Comissió Europea exercirà de mediadora entre el president del Govern i el líder del PP en les negociacions > El PP vol que aquesta figura recaigui en el comissari europeu de Justícia

Sánchez i Feijóo pacten que Brussel·les supervisi la renovació del CGPJ

JUAN RUIZ SIERRA PALOMA ESTEBAN

4
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Paloma Esteban

Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo van iniciar ahir el seu cara a cara al Congrés dels Diputats amb les expectatives molt baixes. La reunió havia vingut precedida de nombrosos desacords, en un moment en què les relacions entre el president del Govern i el líder del PP encara són pitjors de l’habitual, després de la investidura del dirigent socialista, les seves futures reunions amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i la moció de censura a Pamplona liderada per EH Bildu i avalada pel PSOE. Però la cita al Congrés va ser més fructífera del que s’esperava.

D’una banda, tornaran a explorar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el mandat del qual fa cinc anys que està caducat, cosa inèdita en democràcia, a causa de la negativa dels populars a portar a terme nous nomenaments. Aquesta vegada, a diferència d’altres intents anteriors, hi haurà un nou actor en la negociació: la Comissió Europea exercirà de mediadora entre els dos partits, una proposta formulada per Núñez Feijóo i que Sánchez va acceptar.

Normalitat institucional

"Tots som conscients de l’anomalia democràtica que pateix el CGPJ amb un mandat caduc de més de 1.800 dies pel bloqueig del PP. És un assumpte urgent. Per mirar de desbloquejar aquesta situació, hem acordat una fórmula perquè la Comissió mediï i verifiqui. Tot el que sigui restablir la normalitat institucional i que el PP compleixi la Constitució és més que benvingut", va dir al Palau de la Moncloa la portaveu del Govern, Pilar Alegría, que va demanar que les negociacions es reprenguin sobre la base del principi d’acord de fa un any.

Poc abans, al Congrés, Feijóo havia explicat que, com a pas previ al trasllat de la seva proposta a Sánchez, va sondejar de manera "discreta" la Comissió, que es va mostrar a favor d’exercir de mediadora, una figura que està tenint un enorme protagonisme en la legislatura que s’acaba d’estrenar. Al mediador entre el PSOE i Junts (el diplomàtic salvadorenc Francisco Galindo Vélez) i al que complirà la mateixa funció entre ERC i els socialistes (encara per conèixer) se suma ara l’Executiu comunitari per intentar desencallar el Poder Judicial.

No és clar encara qui exercirà aquesta tasca per part de la Comissió Europea. El PP vol que sigui el comissari de Justícia, Didier Reynders, i el PSOE no ho veu malament. Al cap i a la fi, remarquen els socialistes, Reynders ja va deixar clara fa unes setmanes la necessitat de renovar el Poder Judicial. Però també va defensar que s’avancés cap a un nou sistema d’elecció que garanteixi una independència judicial més gran, i és aquí on els populars, partidaris d’un canvi d’aquest tipus, solen posar el focus.

Al partit de Feijóo treuen pit per haver aconseguit "moure les posicions", tot i que hagin hagut de buscar un agent extern que monitoritzi les converses. Els esforços recauen ara a diferenciar la mediació de la Comissió Europea, que és una institució de la qual Espanya forma part, respecte a altres figures que treballin en el Govern i entre els independentistes. Però els populars també necessitaven canviar la seva postura de bloqueig total. "Estàvem en un atzucac", afirmen a la Moncloa.

Xoc pel canvi legal

Malgrat la novetat que suposa que Sánchez i Feijóo acordin alguna cosa, també hi va haver abundants dissensos en la trobada: sobre les relacions del Govern amb Catalunya, la moció de censura a Pamplona, el finançament autonòmic i la reforma o no de la llei per modificar la manera en què són designats els 21 jutges que formen part del CGPJ.

Feijóo pressiona perquè aquest canvi normatiu es faci en paral·lel a la renovació de l’òrgan de govern dels jutges. Sánchez rebutja aquest enfocament. Els seus col·laboradors argumenten que la Comissió Europea no ha lligat mai un fet a l’altre, així que insisteixen que el primer és canviar els integrants del CGPJ i després parlar de les futures maneres d’elegir-los.

Notícies relacionades

Les dues posicions es plasmaran en un pròxim contacte que mantindran el vicesecretari d’Assumptes Institucionals i Internacionals del PP, Esteban González Pons, i el ministre de Justícia, Félix Bolaños, designat pel Govern per a aquesta negociació malgrat els recels que suscita a les files populars.

Tot i així, fins i tot en aquest terreny hi va haver senyals conciliadors. Sánchez, va explicar Feijóo, "es va comprometre" a no modificar les majories per elegir els vocals del CGPJ en línia amb el que va dir que faria el 2020 el Govern –una maniobra que després va quedar en no res a causa de la crida d’atenció de la Unió Europea (UE)– ni canviar el pes que tenen el Congrés i el Senat per a la designació. "Tinc el seu compromís i li dono valor", va dir el cap de l’oposició. Feijóo no sol pronunciar aquest tipus de frases sobre Sánchez, ni tampoc a la inversa, però els dos dirigents van explorar ahir un terreny bastant desconegut: el de l’acord. "Estem encantats", van dir els col·laboradors del president del Govern.

Temes:

Govern PSOE