Biden truca a Sánchez i tots dos aborden la situació a Gaza

El president dels EUA felicita el líder socialista per la investidura més d’un mes després que aconseguís la majoria absoluta

Biden truca a Sánchez i tots dos aborden la situació a Gaza
1
Es llegeix en minuts
Mario Saavedra

El president dels EUA, Joe Biden, va trucar ahir a Pedro Sánchez i el va felicitar per aconseguir la investidura i, amb aquesta, la presidència del Govern. El cap de l’Executiu central, per la seva banda, va reiterar la seva voluntat "de continuar estrenyent la cooperació amb els EUA, soci estratègic, aliat i amic d’Espanya, durant aquesta nova legislatura", segons va explicar a través de la xarxa social X.

Els dos mandataris van abordar la situació a Gaza, i Sánchez va traslladar la seva disposició per buscar una solució política "que possibiliti la coexistència d’un Estat de Palestina i l’Estat d’Israel en pau i seguretat".

El president del Govern central va tornar a donar mostres aquesta setmana de la seva aposta per reconèixer l’Estat palestí, sense consens a Europa encara. Aprofitant la seva intervenció al Congrés dimecres per fer balanç de la presidència de torn de la UE, Sánchez va advocar perquè "en algun moment de la legislatura haurem d’abordar el reconeixement de l’Estat palestí per part de les Corts Generals". Un canvi substancial respecte a la seva posició fins al moment, centrada a forçar el reconeixement dels dos estats d’Israel i Palestina de forma consensuada per la Unió Europea.

Notícies relacionades

Ja durant el seu viatge a Israel, Palestina i Egipte al novembre, el cap de l’Executiu central no va descartar el reconeixement unilateral si la UE no feia el pas. "Valdria la pena que molts membres de la Unió Europea el féssim junts, però si això no passa, Espanya per descomptat prendrà les seves pròpies decisions", va assegurar llavors.

Sánchez seguiria així els passos de Suècia, que el 2014 va adoptar el reconeixement unilateral com a mostra de suport a la solució de dos estats per al conflicte palestinoisraelià. Hi ha 10 països de la UE i 139 en total que han fet el mateix.

Temes:

Palestina Israel