¿Què vol Europa de Feijóo?

El president del Partit Popular insisteix a ocultar l’ordre en què la Unió Europea planteja la necessitat de normalitzar el Poder Judicial. Què li demana Europa a Feijóo sobre el CGPJ, ¿canviar primer el sistema d’elecció o renovar ja amb la llei (del PP) vigent?

¿Què vol Europa de Feijóo?

Ernesto Ekaizer

4
Es llegeix en minuts
Ernesto Ekaizer
Ernesto Ekaizer

Escritor i periodista.

ver +

"Europa m’ha demanat: aprofundeixin en la independència del poder judicial; és a dir, facin una nova llei perquè dels 20 membres del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), els 12 jutges i magistrats els seleccionin jutges i magistrats, i els altres vuit, juristes de reconegut prestigi, ho facin les Corts Generals. Doncs jo estic disposat a això que és el que mana Europa i a renovar els membres actuals del CGPJ. Crec que és bastant raonable", va explicar Alberto Núñez Feijóo el passat 19 de desembre en la seva entrevista amb el periodista Pedro Piqueras a Telecinco. És pertinent, doncs, conèixer què és el que, utilitzant les mateixes paraules del president del Partit Popular, li "demana Europa" referent al Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

En l’informe sobre l’Estat de Dret 2023 elaborat per la Comissió Europea, al capítol dedicat a Espanya, s’assenyala: "No ha realitzat cap avenç quant a la renovació del Consell General del Poder Judicial amb caràcter prioritari i a, immediatament després de la renovació, donar inici a un procés per adaptar el nomenament dels seus vocals elegits entre jutges i magistrats, tenint en compte les normes europees".

A continuació, l’informe apunta el que se li "demana" a Espanya des de la Comissió Europea: "Procedir a la renovació del CGPJ amb caràcter prioritari i, immediatament després de la renovació, donar inici a un procés per adaptar el nomenament dels seus vocals elegits entre jutges i magistrats, tenint en compte les normes europees relatives als consells del poder judicial".

Recomanació antiga

Aquesta descripció de l’informe de l’any 2023 recorda també que ja el 2022 la Comissió Europea recomanava a Espanya que "procedeixi a la renovació del CGPJ amb caràcter prioritari i que emprengui, immediatament després de la renovació una reforma del procés de nomenament dels vocals elegits entre jutges i magistrats tenint en compte les normes europees sobre la matèria".

Segons l’informe 2023, "el CGPJ està en funcions des del desembre del 2018, fet que augmenta les preocupacions esmentades en anteriors informes sobre l’Estat de Dret". Remarca que "la falta de renovació del CGPJ està afectant negativament la tasca del Tribunal Suprem i del sistema judicial en el seu conjunt" i recorda que "el CGPJ va nomenar dos membres del Tribunal Constitucional amb cert retard".

Primer resum: Europa demana que es renovi de manera urgent el CGPJ, que té el mandat vençut des del desembre del 2018. Els seus vocals van ser elegits per llei per a un mandat de cinc anys el 2013 i ja han superat els 10 anys. Al fer una separació entre la renovació "prioritària" i l’elaboració d’un nou sistema de nomenament de vocals, Europa està dient des de fa anys: renovin ja amb la llei vigent i, en tot cas, elaborin després un nou sistema que s’adapti a les normes europees.

Va ser aquest pacte el que van acordar en les seves negociacions el llavors ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i l’encarregat de negociar pel PP, Esteban González Pons, abans de finals d’octubre del 2022. L’esmentat acord, que ja s’havia parlat en les converses entre Bolaños i el número dos de Pablo Casado, Teodoro García Egea, assenyalava que la prioritat era la renovació amb el sistema vigent i alhora la constitució d’una comissió d’estudi al Congrés dels Diputats del nou sistema de nomenaments per pronunciar-se en el termini de sis mesos. El nou sistema s’aplicaria en la següent elecció, és a dir, d’aquí cinc anys, que és el termini pel qual es nomenarien els vocals al renovar-se immediatament el CGPJ.

Feijóo, doncs, entremescla la recomanació "prioritària" de renovació amb el sistema vigent que realitza la Comissió Europea amb la reforma futura del sistema. I col·loca el carro davant dels cavalls. Però, és que, a més, malinterpreta gramaticalment el que afirmen els informes europeus. Diu Feijóo que Europa li "demana": facin una nova llei perquè dels 20 membres del CGPJ, els 12 jutges i magistrats els seleccionin jutges i magistrats". Doncs no. El que "demana" no és que "als 12 jutges i magistrats els seleccionin jutges i magistrats", sinó que la "reforma del procés de nomenament dels vocals elegits entre jutges i magistrats tingui en compte les normes europees sobre la matèria".

Notícies relacionades

Hi ha una diferència entre el que interpreta Feijóo i el que diu la Comissió Europea. Feijóo diu que Europa demana que els 12 vocals jutges siguin elegits per jutges i magistrats. No obstant, el que demana és que siguin elegits "entre" jutges i magistrats. Una cosa és que els jutges i magistrats que hagin de ser vocals siguin seleccionats "per" jutges i magistrats i una altra que siguin elegits "entre" jutges.

Feijóo es proposava "aguantar" el bloqueig a la renovació fins a arribar al Palau de la Moncloa després de les eleccions generals. Ara, mantenir aquest bloqueig quatre anys més sembla inviable.