Apunts polítics de la setmana

Sánchez inicia el pagament a ERC i Junts

L’amnistia ja s’ha posat en marxa al Congrés, les comissions sobre l’operació Catalunya, Pegasus i els atemptats del 17-A estan aprovades, i els negociadors socialistes i postconvergents ja s’han reunit amb un verificador a l’estranger. Després d’haver cobrat per endavant amb els seus vots per a la investidura, arriba l’hora de complir el que s’ha pactat.

Sánchez inicia el pagament a ERC i Junts

Júlia Regué

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El duel de reunions

ERC va anunciar la reunió Sánchez-Aragonès quan el focus estava centrat en la primera trobada PSOE-Junts a Ginebra i, a l’acostar-se la cita entre governs, el secretari general de la postconvergència, Jordi Turull, en va llançar una altra de prevista entre el líder socialista i Puigdemont. El duel de reunions reflecteix fins a quin punt està arrelada la competició sobiranista, incapaç de fusionar en una única taula els tres diàlegs paral·lels.

El president rebrà Sánchez amb l’afany de marcar posició davant Junts i a la recerca de la concreció del pacte PSOE-ERC de què depèn, en bona part, la recta final del seu mandat. La Moncloa i la Generalitat encara no han tancat l’ordre del dia, però ja poleixen les qüestions per tractar. A Palau preveuen arrencar la reactivació de la taula de diàleg –no aclareixen si podran tancar la data– i acotar el marc en què puguin aconseguir un finançament "singular", tenint en compte que l’acord fixa que en el primer trimestre del 2024 s’ha de constituir la comissió per abordar-lo, i que se citin, a canvi, per a la comissió per obrir el meló de l’ampliació de l’aeroport de Barcelona.

Per als republicans la imatge en si mateixa ja és un èxit, no només per prioritzar-ho en la seva ronda d’autonomies, sinó perquè suposa un reconeixement davant les càmeres de què Junts encara no pot presumir. Aragonès necessita exhibir capacitat de comandament i lideratge –encara més davant els dubtes sobre si repetirà com a candidat o si Oriol Junqueras tornarà a primera línia si l’amnistia arriba a temps– i presumir que ERC sí que negocia entre governs, no només entre partits.

Els pagaments

Puigdemont va tenir el seu minut de glòria davant el ple del Parlament Europeu i ho va aprofitar per donar un toc d’atenció a Sánchez i rebre d’ell el gest que complirà, en una setmana en què tampoc s’ha oficialitzat el català a la UE. El líder moral de Junts necessita un pagament com aquest per vendre els fruits del gir estratègic del partit, ja que ell no ha pogut cobrar per endavant.

Les files postconvergents celebren la predisposició del PSOE en una trobada cara a cara amb Sánchez, i accepten acomodar-se al ritme dels socialistes per a aquesta fotografia que no es va donar en la firma de l’acord d’investidura. El conat de fer pinça amb el PNB, votant junt amb el PP, serveix per pressionar i que el PSOE passi per caixa, però els postconvergents estan optimistes i continuen teixint complicitats tant amb la Moncloa com amb Ferraz.

ERC també veu bona predisposició al nou Consell de Ministres, que ja ha desencallant assumptes com les comandes per a infraestructures i la inversió per al hub audiovisual Catalunya Media City. La previsió és que la inversió per als Mossos d’Esquadra també es tanqui en els pròxims dies.

L’intercanvi pressupostari

La peça més important continua sent l’intercanvi pressupostari. El Govern té pressa per aprovar els comptes catalans, i ja dona per feta la pròrroga tècnica. I la topada entre la consellera Laura Vilagrà i la diputada socialista Alícia Romero, que es va estendre més enllà de l’hemicicle del Parlament, és un reflex d’aquesta pressió.

Notícies relacionades

La connexió amb Madrid està més que activada, ja que els republicans donen per descomptat que sense un suport del PSC a Aragonès, no donaran un enèsim sí a Sánchez. Els Comuns, ara sense comandament a l’Ajuntament de Barcelona, negocien amb més ambició i amb menys lligams, personificant en el Hard Rock una línia vermella, tot i que ara com ara depèn de l’acord entre privats, i exhibint que Aragonès haurà de triar entre la posició socialista i la seva, quant als macroprojectes.

Els dubtes planen sobre Junts: entren en l’equació, volen parlar, però la desconfiança entre dos exsocis amara els papers i el Govern tem que pretengui la dilació per torpedinar els plans del president. Els postconvergents insisteixen que volen una negociació sincera i poleixen les seves exigències, tot i que donen per fet que si veuen que el pacte s’està tancant amb el PSC, s’aixecaran de la taula, cosa que els republicans veuen difícil de justificar si, igual com ells, acaben recolzant els comptes de Sánchez. n

Temes:

Govern